Hlavní obsah

Avia plánuje výrobu elektrického náklaďáku

Novinky, maž

Společnost Avia letos vstala z mrtvých a v Přelouči na Pardubicku obnovila výrobu nákladních vozidel do celkové hmotnosti 12 tun. Firma podle aktuálních informací plánuje, že na trh uvede elektrický model vozu.

Foto: Avia

Avia D120 (2017)

Článek

S informací o elektrické avii jako první přišel server Autonaelektrinu.cz. Firma z Přelouče v září podepsala memorandum s firmou H. Cegielski o spolupráci při vývoji užitkového elektromobilu. Polská firma bude mít za úkol vyvinout vhodný motor.

„Avia má o elektromobilitu zájem, je součástí její strategie a vidí v ní budoucnost, zejména v oblasti městské a příměstské dopravy. V tuto chvíli Avia realizuje přípravné kroky vývojového charakteru a zpracovává analýzy. Konkrétní termín představení prototypu elektromobilní avie ale ještě nebyl stanoven," uvedl tiskový mluvčí Jaroslav Martínek.

Foto: Smith Electric Vehicles

Smith Newton na podvozku Avie

Avia již elektromobil vyráběla, ovšem nikoliv pod svou značkou, dodávala podvozek a kabinu. Elektrický náklaďák se pod jménem Smith Newton vyvážel hlavně do Spojených států.

Značku Avia patří do holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Nový nákladní vůz Avia Euro 6 se od září vyrábí v řádech stovek kusů v závodu v Přelouči. Model se jmenuje Initia a bude k dispozici v několika modifikacích o celkové hmotnosti 7,5, 9 a 12 tun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám