Hlavní obsah

Elektrický tahač Tesly spotřebuje na nabití proud jako 4000 domácností

Novinky, ČTK, maž

Elektrický tahač Semi od Tesly na jedno nabití baterií podle poradenské firmy Aurora Energy Research spotřebuje stejné množství energie jako bezmála 4000 domácností.

Foto: Tesla

Tesla Semi

Článek

Vůz Semi podle Tesly může po 30 minutách dobíjení u jejích megadobíjecích stanic ujet 643 kilometrů. Na nabití bude potřebovat kolem 1600 kWh, což se rovná spotřebě tří až čtyř tisíc domácností, uvedl v Londýně šéf poradenské firmy John Feddersen. Instituci Aurora Energy Research založila v roce 2013 skupina profesorů Oxfordské univerzity.

Tesla odmítla kalkulace komentovat. Tahače chce dodávat na trh od roku 2019, kdy začne s instalacemi megadobíjecích stanic, ale zatím neuvedla. John Feddersen použil příklad Tesly, aby upozornil na nutnost širší diskuse o infrastruktuře, jakou bude třeba vybudovat v souvislosti z rozvojem elektromobilů.

Foto: Tesla

Tesla Semi

„Existují chytré i hloupé způsoby, jak tyto kapacity začlenit do systému, každopádně plná elektrifikace silniční dopravy bude potřebovat velké množství nové infrastruktury," řekl v rozhovoru s Financial Times. Další odborníci poukazují na fakt, že nabití kamiónu za půl hodiny vyžaduje technologii, jaká v současné době neexistuje. I ty nejrychlejší dobíjecí stanice mají výkon jen asi 450 kilowattů.

Elektrický tahač od Tesly by se měl začít vyrábět v roce 2019. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám