Hlavní obsah

Tesla kvůli hurikánu Irma na dálku prodloužila dojezd svých aut

Novinky, maž

Zní to jako technicky neproveditelné přání, ale skutečně se to stalo. Americký výrobce elektroautomobilů Tesla majitelům na Floridě přes internet „odemkl” u svých modelů X a S maximální kapacitu baterií, a to 75 kWh.

Foto: Tesla

Tesla Model S

Článek

V automobilovém světě je běžné, že firma vyrábí dvě verze téhož motoru, které se liší cenou a výkonem. Samotný technický základ je ale zcela totožný a mění se pouze naprogramování řídicí jednotky. Něco podobného používá americká Tesla u svých modelů S a X 60, respektive 60D.

Ty mají baterii o udávané kapacitě 60 kWh, ve skutečnosti jde o 75kWh verzi, která je softwarově upravená a zákazník si může zaplatit za odblokování na plný výkon, což lze provést během několika minut i na dálku.

Tesla nyní všem majitelům z Floridy, i těm, kteří o tom nevěděli, bezplatně odblokovala baterie jejich elektromobilů, což přineslo delší dojezd o zhruba 65 km. Standardně tato operace stojí 2000 dolarů, tedy cca 43 tisíc korun. Podle CNN je zvýšení výkonu baterie pouze dočasné a přestane platit 16. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám