Hlavní obsah

Avia se po čtyřech letech vrací, v Moskvě ukázala omlazený model D120

Novinky, maž

Na stavebním veletrhu CTT Moskva se představila modernizovaná verze modelu Avia D120, jež splňuje emisní normu Euro 5. Firma patřící do holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada rozbíhá výrobu po čtyřech letech. Zástupci společnosti uvedli, že se chystá i provedení splňující Euro 6, které se bude prodávat mimo jiné v České republice.

Foto: Avia

Avia D120 (2017)

Článek

Avia, představená samo sebou v legendární modré barvě, si bude chtít urvat svůj podíl v kategorii středních nákladních užitkových vozidel (do 12 tun), primárně ve střední a východní Evropě. Omlazená verze má jinou příď s jinak tvarovaným nárazníkem a světlomety; nové je i větší logo, odkazující na letecké kořeny značky.

V Moskvě vystavené vozidlo je v provedení 4x2 (tedy čtyři kola a jedna poháněná náprava), o pohon se stará čtyřválcový motor o objemu 4462 ccm.

Foto: Avia

Avia D120 (2017)

Foto: Avia

Avia D120 (2017)

Největší výkon má hodnotu 152 kW (207 k), údaje o maximálním točivém momentu firma neuvedla. Motor je spojen s manuální šestistupňovou převodovkou. Celková hmotnost vozidla činí 11 990 kg.

Avia se bude vyrábět od letošního podzimu v Přelouči, kam se výroba postupně stěhuje z areálu v pražských Letňanech.

Foto: Avia

Avia D120 (2017)

Avia - historie

Firma byla založena v roce 1919, původně byla výrobcem letadel a leteckých motorů. V poválečném období začala být Avia aktivní i v automobilovém průmyslu. Největšího rozvoje však zaznamenala v 60. letech výrobou lehkých nákladních automobilů.

V roce 1967 firma koupila licenci na nákladní automobily Saviem z koncernu Renault.

Od roku 2016 se stala Avia součástí Holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám