Hlavní obsah

Porsche a Audi budou sdílet techniku

Když si koupíte Porsche, dostanete auto, které sice Porsche je, ale má třeba ovladače z Audi. Nebo naftový motor z Audi. A teď to budou i základy elektromobilů a autonomního řízení. Dobrá zpráva je, že když si koupíte Audi, dostanete vlastně Porsche.

Foto: Porsche

Porsche Mission E

Článek

Audi a Porsche budou společně vyvíjet elektrické autonomní vozy. A nejen vyvíjet. Budou je v budoucnu i sdílet. Je samozřejmě hloupost, aby dvě značky v jednom koncernu vyvíjely tu samou věc a žárlivě si ji hlídaly. Audi a Porsche tak spojí síly a začnou na celém projektu pracovat jako tým.

V úvodu článku jsme řekli, že si jednou koupíte Porsche a dostanete pod kabátem vlastně Audi. Tak úplně to nebude. Oliver Blume, šéf značky Porsche, odmítl spekulace, že by se tohle stalo. Že by Porsche bylo klonem Audi. „Porsche bude vždy Porsche,“ řekl.

Supertechnologická bitva

Ještě v úterý jsme vám přinesli informaci, že Mercedes a Bosch se dohodli vlastně na stejném principu spolupráce. Společně vyvinou elektrický autonomní taxík. [celá zpráva]

Odpovědí je právě tahle zpráva ze světa koncernu Volkswagen. Audi, která je v koncernu brána za tu technologicky nejvyspělejší firmu (ostatně z dílen Audi pochází většina velkých motorů a velká část malých tu také byla vyvinuta, stejně jako technické novinky typu laserová světla apod.) už nebude hrabat novinky jen pod sebe. To skončilo s kauzou Dieselgate. Vše, co má, to dá. A to, co ještě nemá a vyvíjí, to dá taky. Příjemcem budou všechny značky. Autonomní elektromobil ale půjde nejdříve k Porsche.

Foto: Porsche

Porsche Mission E

To už představilo koncept Mission E, který by měl být takovým zrcadlem budoucnosti tohoto futuristického vozu. Šestisetkoňový sedan by se měl objevit v nějaké podobě (koncept nebo sériovka) v roce 2020. Zároveň stejná platforma by měla nahradit Audi R8 e-tron.

Foto: Audi

Koncept Audi e-Tron z roku 2009

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám