Hlavní obsah

Tříválec pro octavii se bude nově montovat v Mladé Boleslavi

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doteď to byla neveřejná informace, která měla být odtajněna až začátkem příštího roku: mladoboleslavská automobilka bude nově ve svém hlavním výrobním závodě montovat litrové tříválcové motory o výkonu 85 kW. Novinkám to řekl důvěryhodný zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Informaci později potvrdila i samotná automobilka.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Tříválcový motor 1.0 TSI

Článek

V mladoboleslavské továrně nyní probíhají přípravy na výrobu litrového tříválce, který se kromě jiných modelů koncernu Volkswagen objevuje také v octavii. Dosud se motor vyráběl v německém Chemnitzu. Od ledna se tento agregát bude vyrábět rovněž v hlavním závodě automobilky Škoda.

„Výroba tříválcového zážehového motoru 1.0 TSI (85 kW) bude v závodě Škoda Auto v Mladé Boleslavi zahájena počátkem roku 2017,” potvrdila pro Novinky.cz naši informaci Jana Bahníková z tiskového oddělení automobilky.

Škoda už tříválce montuje

Litrový (zdvihový objem činí přesně 999 ccm) tříválec je stejně jako všechny benzínové motory pro octavii řadový, přeplňovaný turbodmychadlem, chlazený kapalinou s rozvodem DOHC a uložený vpředu napříč. Litr se dodává buď se šestistupňovou manuální převodovkou, nebo se sedmistupňovým DSG. Největší výkon má hodnotu 85 kW (115 k) a v rozsahu od 2 000 do 3 500 otáček poskytuje maximální točivý moment - 200 Nm.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Tříválcový motor 1.0 TSI

V současné době Škoda vyrábí tří- a čtyřválcové benzinové motory ve čtyřech zdvihových objemech: 1,2 TSI se vyrábí ve výkonových verzích 63, 66 a 81 kW, agregáty o objemu 1,4 litru dávají výkon 92, 103 nebo 110 kW, 1,6 MPI má největší výkon 66 a 81 kW. Litrový tříválec, ovšem atmosféricky plněný, Škoda vyrábí ve verzích 44 kW a 55 kW. Najdete jej v citigo nebo ve fabii.

Technické zajímavosti k motoru 1.0 TSI

Litrový motor v koncernu využívá i VW Golf a Audi A3, odlišně naladěný je software – komunikace s řídicími jednotkami, stabilizačním systémem apod. Čistě z hlediska hardwaru je motor z 95 procent stejný jako v ostatních autech koncernu Volkswagen.

Hlavní podíl na vývoji motoru 1.0 TSI měl Volkswagen, ve Škodě se vyvíjely některé dílčí komponenty. Blok je hliníkový, celý motor váží 78 kg (o 16 kg méně, než kolik má 1.2 TSI/81 kW, který nahrazuje).

Motor nemá vyvažovací hřídele – má lehčí písty, ojnice a klikový mechanismus. Menší je zdvihový objem oproti R4 1,2 TSI, ale vrtání i zdvih je u R3 TSI větší. R4 1,2 TSI má vrtání 71 mm, zdvih 75,6 mm; R3 1,0 TSI má vrtání 74,5 mm, zdvih 76,5 mm.

Kliková skříň a hlava válců mají vlastní chladicí okruh. Mezichladič stlačeného vzduchu je integrován do sacího potrubí. Chladič plnícího vzduchu je chlazen separátním vodním okruhem, což eliminuje vliv teploty okolního vzduchu.

Palivo se vstřikuje pod tlakem až 250 barů. Poprvé u koncernového motoru je použita odlehčená ojnice bez kluzného pouzdra.

Turbodmychadlo je jednokomorové, skříň je odlitá z oceli a odolává teplotám až 1050 stupňů Celsia. Výfukové ventily jsou plněné sodíkem.

Motor je vybaven proměnlivým intervalem, výměna oleje je po maximálně 30 000 kilometrech (nebo nejvýše dvou letech), záleží ale pochopitelně na jízdním stylu.

Výroba motorů začala v Mladé Boleslavi již v roce 1899, tedy před 117 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám