Hlavní obsah

V Číně zrušili patent na vzhled Range Roveru Evoque

Tohle je typická ukázka čínského práva. Těsně před soudním sporem společnosti Jaguar Land Rover s Landwindem zrušil tamní patentový úřad oběma značkám patent na vzhled jejich auta.

Foto: Landwind

Landwind X7

Článek

Společnost Jaguar Land Rover (dále JLR) se rozhodla, že nebude jako ostatní značky, které se zalekly čínské soudní mašiny, jež zcela nepokrytě nadržuje tamním podnikům a nerespektuje mezinárodní právo.

JLR vytáhla do boje proti značce Landwind (výrobce Jiangling), která vyrábí a prodává zcela bezostyšnou kopii jejich vozu Range Rover Evoque s názvem X7. Podala žalobu. A měla celkem solidní možnost uspět, vždyť firma Landwind prodávala v doplňkové výbavě i značky Land Rover, kola s jejich logem nebo jméno Land Rover na přední kapotu (byť originál má na kapotě napsáno Range Rover). [celá zpráva]

Jenže teď je všechno jinak. Čínský patentový úřad zrušil JLR jejich patent, protože design vozu prý byl známý už rok předtím. Ovšem stejně dopadla i značka Jiangling, které patentový úřad zrušil jejich patent proto, že příliš připomíná Range Rover Evoque.

Foto: Land Rover

Range Rover Evoque (2014)

V téhle chvíli by se chtělo zajásat – ano, teď potvrdil i patentový úřad, že kopírovali! Jenže problém je v tom, že nakonec vlastně kopírovat mohli, protože vlastně na RR Evoque žádný patent nebyl.

Nyní se dostává spor do trochu subjektivní roviny. JLR bude hrát na to, že „zákazníci mohou být mateni“. Jenže to je už tak vágní formulace, že si klidně vsadíme peníze na to, jak to dopadne. Navíc Landwind X7 je na trhu už dost dlouho, aby příští rok dostal facelift, který jej trochu odliší od Range Roveru, a pak padnou šance na výhru JLR na bod mrazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám