Hlavní obsah

Autem na dovolenou: rady pro dlouhé cesty

Novinky, maž

Někdo na dovolenou letí letadlem, někdo vlakem, někdo sedí doma a někdo jede autem. Přinášíme pár základních rad, kterými je dobré se řídit při dlouhých cestách autem, což je mimochodem nejčastější způsob Čechů při přesunu na dovolenou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Plán cesty a přestávky ovlivňují i ostatní spolucestující. Ilustrační foto

Článek

Hlavní zásadou je nespěchat a dělat časté zastávky. Dále je důležité správně naložit do auta zavazadla, ta nejtěžší patří dospodu. Na plato zavazadlového prostoru nedávejte ideálně nic, maximálně něco velmi lehkého (mikina, čepice), v případě nehody by tento předmět ohrozil posádku.

Pokud se jedná o delší cestu a automobil nebyl nedávno v servisu, je dobré nechat jej zkontrolovat – doplnit provozní kapaliny, prohlédnout podvozek, brzdy. Sami můžete překontrolovat opotřebení a dostatečný tlak v pneumatikách, dobré je i doplnit kapalinu v ostřikovačích.

S sebou si určitě přibalte i litrovou lahev s motorovým olejem. Kupujte vždy podle doporučení výrobce (najdete jej v manuálu k automobilu či servisní knížce). Na velkých čerpacích stanicích mají výběr motorových olejů dostatečný, jednodušší je ale vzít potřebnou lahev již z domova.

Když selže navigace, pomůže papírový autoatlas

Pokud máte ve voze navigaci, je přesto dobré mít v záloze vytisknutý itinerář. Neuškodí si do auta vzít také klasickou papírovou mapu – autoatlas. Ten prokáže neocenitelnou službu v případě poruchy navigace.

Kde je nejlepší tankovat palivo? Určitě mimo hlavní dálniční tahy, kde je rozdíl klidně i 5 - 10 korun na litr. Stačí sjet z dálnice a natankovat v nejbližší obci. Ovšem pozor: menší pumpy ale nemají otevřeno nonstop a často také berou pouze hotovost.

Důležitou otázkou také je, kdy jet, zda v noci či přes den. V noci je výrazně menší provoz a posádku neohrožují ani sluneční paprsky. Na druhou stranu, ne každý se dovede soustředit na jízdu i pozdě v noci. Při jízdě v noci není dobré, aby řídil celou dobu jediný řidič, je nutné fyzicky „překlopit“ den a noc a vyspat se alespoň dvě až čtyři hodiny.

Během jízdy je dobré jíst lehkou stravu a pít neperlivé, neslazené nápoje. Ideální je ovocný čaj nebo obyčejná voda. K jídlu je nejvhodnější ovoce a zelenina. Nebudete tak unavení a tělo nebude mít tendenci „si pospat”.

Dlouhou cestu zpříjemní hudba, děti určitě zabaví přenosné DVD přehrávače nebo hry typu slovní fotbal. V případě cestování s dětmi je nutné upravit plán cesty a dělat ještě častější zastávky. Řidič by si měl alespoň krátce odpočinout po ujetí nejvýše tří hodin nebo zhruba dvou stovek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám