Hlavní obsah

Středoškoláci postavili sedm sporťáků Kaipan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškoláci na Vysočině postavili vlastními silami sedm sportovních automobilů Kaipan. Stavebnice pro studenty sedmi technických škol pořídil Kraj Vysočina s přispěním sponzorů. Smyslem projektu Postav si svoje auto, který podle krajské radní Jany Fialové nemá na středních školách v jiných regionech obdoby, je podpora technického vzdělávání.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Smyslem projektu Postav si svoje auto je podpora technického vzdělávání. Lidé si budou moci automobily prohlédnout do 24. dubna v jihlavském obchodním centru City Park.

Článek

Automobily, které po technické prohlídce budou moci vyjet do běžného provozu, sestavily zhruba patnáctičlenné týmy studentů průmyslových škol v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou a v Chotěboři a také žáci v Moravských Budějovicích a Bystřici nad Pernštejnem. Stavebnici dodala česká firma, studenti montovali auto pod vedením kvalifikovaného strojaře. Krajský rozpočet projekt podpořil jednorázově částkou 1,2 miliónu korun. Podobnou částku do projektu vložily regionální firmy, které s technickými centry spolupracují.

Asi nejtěžší bylo pro studenty dodělat karoserii a doladit do všech detailů interiér vozu. „Díly karoserie jsou součástí stavebnice, ale musely se spasovat na rám auta, vykytovat, vybrousit a poslat na lakování," uvedl Daniel Jambor, student druhého ročníku z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou. „Navíc jsme museli rozebrat starší fabii, ze které jsme použili motor. Všechny jednotlivé díly jsme drželi v ruce a viděli, jak vypadají," dodal.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Středoškoláci z Vysočiny představili 18. dubna v Jihlavě sedm automobilů Kaipan, které postavili vlastními silami. S

Stavba automobilu je podle krajské radní Jany Fialové atraktivním prostředkem k nalákání budoucích studentů do technických škol v Kraji Vysočina. Pokračování projektu podle ní záleží na ředitelích škol. Lidé si budou moci sportovní automobily prohlédnout do 24. dubna v jihlavském obchodním centru City Park.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám