Hlavní obsah

Při koupi ojetiny se lidé radí častěji s partnerem než s automechanikem

Novinky, maž

Koupě ojetého automobilu je vždy riskantní podnik, přesto se při tomto kroku s nezávislým automechanikem poradí pouhých 44 procent kupujících. Vyplývá to z průzkumu společnosti Auto ESA a Médea Research.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Rizikům skrytých vad se přitom dá do značné míry předejít nebo je snížit na minimum. Kromě důkladného administrativního prověření (vozidlo v zástavě, kradené) se vyplatí důkladná kontrola technického stavu. A tam nestačí zkušební jízda, auto je potřeba připojit na diagnostiku, zjistit tloušťku laku, auto zvednout a prozkoumat zespodu atd.

Více než polovina lidí (58 procent) se při koupi ojetiny poradí s partnerem/partnerkou, automechanika si přizve pouhých 44 procent respondentů. Zajímavé ale je, že celých 66 procent zájemců o ojeté vozidlo tvrdí, že se s automechanikem před koupí vůbec neporadí.

„Podle našeho zjištění je na českém trhu až osmnáct procent aut, které z důvodu špatného technického stavu nebo nekvalitní opravy nesplňují bezpečnostní standardy,“ uvedl Petr Přikryl, předseda Asociace autobazarů (APPAA).

Anketa

Radili jste se před koupí ojetého automobilu s mechanikem?
Ano
59,6 %
Ne
40,4 %
Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám