Hlavní obsah

Toyota uBox: koncept pro generaci Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generace nejmladších řidičů má dnes jiné priority, než měli ti v osmdesátých letech. Podívejte se například na uBOx. Tento koncept vozu, který navrhli a připravili studenti z jedné americké univerzity společně s Toyotou tak, aby vyhovoval právě jim. Tohle je auto pro generaci Z.

Foto: Toyota

Toyota uBox

Článek

Nevíte, co je generace Z? My se taky museli nechat poučit. Ale pak jsme uviděli několik synonym a zjistili jsme, že vlastně už tenhle výraz, tedy spíš opis generace, známe. Někde se jí také říká iGenerace, tedy mladých lidí, kteří se narodili mezi roky 1995 až 2000 a jejich zájmy, informace a nakládání s nimi je zcela jiné, než tomu bylo dříve. Informace se přenášejí rychlostí světla po internetu, vše je dynamické, rychlé, elektronické.

A tak vznikl v Clemson University v jejich Centru pro výzkum automobilů koncept, na kterém se podíleli právě studenti této generace. Postavili ho společně s Toyotou a pojmenovali uBox. Kdybychom chtěli auto zařadit do nějaké kategorie, pak ho nazveme dnes populárním slovem crossover. Je to takové MPV s vyšší světlou výškou a použitím prvků sportovních vozů.

Foto: Toyota

Toyota uBox

Vzhledově auto padne nejvíc na to MPV, ale použití materiálů, jako je hliník nebo uhlíkový kompozit jej přitahují ke sporťákům. Interiér má jen čtyři sedadla, ale jejich variabilita je opravdu velká. Auto se dokáže v mžiku změnit v dodávku plnou kol a pak zase na osobní pohodlný vůz.

Interiér není nijak překvapující. Přístrojová deska vlastně neexistuje. Nejsou tu totiž žádné přístroje. Všechno je na obrazovce tabletu uprostřed. Ale aby toho nebylo málo, všude jsou stolečky pro odložení notebooků, dalších tabletů, mobilů… A samozřejmě nesmí chybět ani hromada zásuvek pro jejich nabíjení, a to dokonce i na karoserii.

Foto: Toyota

Toyota uBox

Zvenčí bychom rádi upozornili na zajímavý prvek, kterým jsou předsazené A-sloupky. Vůbec se nestýkají s čelním sklem a jsou z jakési prohnuté příhradové konstrukce. Zvyšují tak tuhost karoserie, ale přitom se přes ně dá dobře dívat i tam, kde u klasické koncepce je jen slepý úhel. Standardní sloupky tak mohou být subtilní a nepřekáží.

Další zajímavostí jsou třeba ventilační výdechy nebo výplně dveří. Lze si navrhnout a na 3D tiskárně vytisknout svůj vlastní tvar a jednoduše si ho k vozu přidělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám