Hlavní obsah

Německo plánuje zpřísnit pravidla ekologických plaket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho německých měst už dnes má omezený vjezd do centra podle emisí jednotlivých automobilů – takzvaných ekologických plaket. V plánu je ale zpřísnění, a to především pro diesely. Zavedena má být čtvrtá plaketa – modrá.

Foto: GTÜ

Ekologické plakety v Německu a nová - modrá varianta

Článek

Ekologické známky na čelním skle jsou dosud trojí – červené, žluté a zelené. Ty ukazují, jaké emise vylučují daná vozidla. Podle plaket pak je omezen vjezd do center měst. S těmi nejčistšími lze zajet až do samého středu, s těmi nejhoršími většinou jen za vnější okruh.

Ovšem od roku 2008 se ukázalo, že omezení má jen malý účinek na hodnoty emisí v těchto městech. Snížení nastalo v řádech procent a nikoli desítek procent, jak se očekávalo. Především oxidy dusíku jsou neustále překračovány. Ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová tak chce daná pravidla ještě zpřísnit a od roku 2019 zavést novou plaketu – modrou.

Tu by získaly automaticky všechny vozy s benzínovým motorem, který dnes dokáže získat plaketu zelenou. Zato vozy s dieselovým motorem by modrou plaketu získaly jen tehdy, pokud by splňovaly emisní normu Euro 6. To je norma, kterou musí splňovat všechna nově vyrobená auta od září roku 2015. Některé vozy jí splňovaly i dříve, ale bylo jich jen malé procento.

Podle ministerstva by se opatření dotklo až 13 miliónů vozidel s naftovými motory, které jsou největšími producenty oxidů dusíku ve městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám