Hlavní obsah

Škoda vyrobila milióntou octavii třetí generace

Novinky, maž

Škoda Auto v úterý vyrobila milióntou octavii třetí generace. Jubilejní octavia sjela z výrobních linek v hlavním závodě, tedy v Mladé Boleslavi. Celkem se od roku 1996 vyrobilo pět miliónů současných octavií.

BEZ KOMENTÁŘE: Škoda Octavia III - jízdaVideo: Škoda Auto

 
Článek

Třetí generace octavie přišla zkraje roku 2013. Oproti předchůdkyni je delší o 90 mm (4659 mm) a o 45 mm širší (1814 mm). Rozvor náprav je delší o 108 mm, v nižší střední třídě nenajdete auto s větším rozvorem - 2686 mm. Jediným parametrem z vnějších rozměrů, který se proti octavii II snížil, je výška, je to však o zanedbatelný milimetr (nyní 1461 mm). Pozitivní je naopak úbytek hmotnosti až o 102 kilogramů.

Často kritizovanou technickou inovací bylo použití jednoduššího typu podvozku s vlečenou nápravou, namísto původního víceprvkového zavěšení. To dostaly pouze varianty s nejvýkonnějšími motory nebo verze s pohonem všech čtyř kol.

Foto: pro Novinky.cz Jan Černý (C.V.G. Praha)

Škoda Octavia RS 230

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia Scout

Octavia III se nabízí jako liftback či kombi, prodává se i provedení na zemní plyn G-Tec, sportovní varianta RS a outdoorové provedení Scout. Toto oplastované provedení měla ostatně i jubilejní milióntá octavia v bílé barvě, která první den po Velikonočním pondělí sjela z výrobních linek mladoboleslavské továrny.

Vedle České republiky sjíždí octavia i z výrobních linek v Číně, Rusku, Indii a Kazachstánu. Loni se prodalo 432 300 octávií, což byl proti roku 2014 nárůst o 11 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám