Hlavní obsah

Cupra slaví 20 let. Seat sportovní verze nabízel pro ibizu, cordobu a leon

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet let už jsou na trhu sportovně laděné modely od Seatu. Celkem vzniklo patnáct verzí tří modelů - ibizy, cordoby a leonu. Mezi největší úspěchy patří dva rekordy na Nürburgringu s časy pod hranicí 8 minut.

BEZ KOMENTÁŘE: Modely Cupra od Seatu slaví 20 letVideo: Seat

 
Článek

První cupra (zkratka ze slov Cup a Racing) se světu představila v roce 1996. V témže roce mimochodem soutěžní vůz Ibiza Kit Car získal titul mistra světa v rallye v dvoulitrové kategorii. Třetí generace ostré ibizy nabízela ze zdvihového objemu 1,8 litru největší výkon 180 koní.

Pokud mají modely Cupra něco společného, jde jednak o snížený sportovní podvozek, pořádně výkonný motor (poslední leon má 290 koní), skvělý zvuk motoru a decentní doplňky exteriéru. Obecně jde o velmi zajímavou alternativu ke sportovně laděným autům ostatních výrobců. V současné době Seat nabízí dvě modelové řady se znáčkem Cupra - malou ibizu a leon.

Leon Cupra byl i nejrychlejší předokolkou na slavném závodním okruhu Nürburgring, nakonec jej ale o čtyři sekundy překonal Renault Mégane RS 275. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám