Hlavní obsah

Fiat 124 Spider: roadster pro masy se ukázal i v úpravě Abarth

Novinky, maž

Fiat jako jedna z mála automobilek přivezl do Ženevy auta pro obyčejné lidi. Tedy žádné supersporty, žádná drahá auta, ale kombi Fiat Tipo a hravý malý roadster 124 Spider.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fiat 124 Spider

Článek

Fiat 124 Spider, který svým vzhledem odkazuje do historie Fiatu šedesátých let, se ukázal pouze v evropské premiéře, poprvé byl k vidění na listopadovém autosalonu v Los Angeles. Do Ženevy ale kromě základního provedení přibyla i „vytuněná” verze od Abarthu, dokonce i v závodním provedení.

Fiat 124 Spider technicky vychází z poslední generace oceňovaného sporťáku Mazda MX-5. Největší rozdíl je pod kapotou. Zatímco Mazdu MX-5 pohání atmosféricky plněný čtyřválec (96 a 118 kW, tedy 130 nebo 160 koní), pod kapotou 124 Spideru je přeplňovaný motor. Čtrnáctistovka nabízí podobný výkon jako dvoulitr v MX-5 (162 koní), avšak výrazně vyšší porci točivého momentu – 250 Nm.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fiat 124 Spider v úpravě Abarth

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fiat 124 Spider v úpravě Abarth (závodní okruhová verze)

Abarth vypadá výborně

Vnitřek Fiatu 124 Spider je ovšem kompletně převzatý od japonského výrobce (jiné je jenom logo na volantu) a patrně i většina dalších komponentů. Stejný je i multimediální systém na přístrojové desce, který Mazda používá do většiny svých modelů.

Ještě lepší je sportovní verze od dvorního úpravce Abarth. Ta nabídne čtveřici koncovek výfuku s hutnějším zvukem, 17palcová kola v šedém odstínu a rovněž šedý rám a zadní ochranné oblouky. Jiná jsou i sedadla, interiér může být čalouněný alcantarou. Abarth 124 Spider má rovněž tlumiče Bilstein a brzdy Brembo.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fiat 124 Spider v úpravě Abarth

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fiat 124 Spider v úpravě Abarth

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám