Hlavní obsah

Kupte si Peel P50, nejmenší auto světa. Stojí jako Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lety 1963 a 1964 bylo vyrobeno jen 47 vozítek Peel P50. Drží dodnes rekord jako nejmenší auto světa. A jedno z nich nyní míří do aukce. Stojí jen drobnost – asi jako nové Porsche 911.

Foto: Profimedia.cz

Nejmenší auto světa má zhodnocení své ceny asi největší na světě.

Článek

Firma Peel Engineering Company se tehdy rozhodla, že bude vyrábět miniaturní auto, které bude snadné kdekoli zaparkovat, bude mít malou spotřebu a vůbec bude prostě kompletně malé. Na ostrově Man tak vzniklo auto velké jen 1,32 m na délku, 1,2 m vysoké a 1 m široké.

O pohon se staral motocyklový, vzduchem chlazený dvoudobý jednoválec Zweirad Union o objemu 49 cm3, který měl výkon 3,1 kW (4,2 k) při 6800 ot./min. Ten byl přenášen na jediné zadní kolečko pomocí řetězu.

Jelikož autíčko vážilo pouhých 59 kg, nedostalo ani zpátečku. Byla by moc drahá a nepotřebná, když auto lze snadno vzít a otočit tam, kam je potřeba.

Foto: Profimedia.cz

Největší slávu si ale Peel P50 zažil, když jej nejslavnější motoristický pořad planety Top Gear dostal na testování. V roce 2007 v něm Jeremy Clarkson zajel i do budovy vysílání BBC, vyjel s ním výtahem a zúčastnil se v něm i porady vysílání.

Nyní je původní Peel P50 na prodej v aukční síni RM Sotheby´s. Ačkoli původní cena byla někde mezi 179 až 199 librami (dnes v přepočtu 6200 – 6900 Kč) a o autě se říkalo, že je levnější než chůze, aukce dnes ukazuje něco jiného. Tato sklolaminátová krabice na kolech by se podle očekávání měla na floridské aukci prodat za 100 000 liber (3,5 miliónu korun) - asi jako nové Porsche 911.

Reklama

Výběr článků

Načítám