Hlavní obsah

Zjišťování polohy, zavření auta z druhé strany světa. Zkusili jsme službu Mercedes me

Novinky, maž

Téměř všechny dnešní mobilní telefony umožňují podle GPS zjistit svou polohu, případně jdou ovládat na dálku. U automobilů jsou podobné funkce zatím výjimečné, přesto je výrobci pomalu začínají nabízet. Vyzkoušeli jsme rozhraní Mercedes me pro on-line správu vozidla.

Foto: Mercedes-Benz

Článek

Některé vymoženosti vlastně ani nepotřebujete - dokud vám o nich někdo neřekne. Je to i příklad Mercedes me, systému, který prostřednictvím integrované (a důmyslně ukryté) SIM karty propojuje automobil s telefonem či počítačem. K čemu je to dobré?

Třeba si můžete na dálku zkontrolovat, zda máte zamčené auto (a v případě potřeby jej zamknout), nebo zda máte zataženou parkovací brzdu. A to odkudkoliv, stačí mít u sebe tablet, mobil nebo počítač připojený k internetu.

Dozvíte se také množství paliva v nádrži a průměrnou spotřebu (program umí i vyhodnotit jízdní styl z hlediska úspory PHM).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ukázka z aplikace Mercedes Me

Automobil oznámí i nutnost zajet do servisu na pravidelnou prohlídku (pomocí aplikace se lze i objednat), v případě poruchy umí odeslat základní diagnostické údaje.

Občas se může hodit i funkce, která vám najde „zapomenutý” automobil a na displeji vám k němu zobrazí cestu. Na podobném principu funguje i možnost zjistit polohu vozidla kdekoli v Evropě, respektive i dalších zemích, kde bude integrovaná SIM karta fungovat.

Kvůli ochraně osobních údajů se nezobrazuje průměrná či nejvyšší rychlost nebo ujetá trasa. To pokud byste auto někomu půjčili a následně si chtěli ověřit, kde a jak rychle jezdil.

Na tři roky zadarmo, lze ji mít ve všech nových mercedesech

Služba je po dobu tří let zadarmo (systém Mercedes me je součástí standardní výbavy, tj. bez příplatku) a vzhledem k tomu, že připojení nezajišťují tuzemští mobilní operátoři, není potřeba u nich žádat o druhou SIM kartu. V tuto chvíli se služba objevuje ve všech nových mercedesech (maximálně tři roky staré modely), zpětně ale není možné adaptér instalovat do starších modelů.

Pokud nejste fanatický „hračička”, nejspíš funkce z Mercedes me použijete párkrát za život. Ale - někdy, třeba když si na dovolené zabouchnete klíče v autě, vám tahle vychytávka může ušetřit spoustu času a nervů.

Dnes je podobná funkce technickou zajímavostí, za pět let to bude samozřejmost, jako je v dnešním autě ABS či airbag.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám