Hlavní obsah

Konec nadržování, auta zvládnou iOS i Android

Před několika měsíci se automobilky postavily na tu či onu stranu barikády. Některá značka ohlásila spolupráci s firmou Apple, jiná zase podporu Androidu. Teď je už vše jinak. Multipřístroje jsou standardem.

Foto: Ford

Nový infotainment od Fordu

Článek

Dávná nepřátelství jsou zapomenuta. Automobilky jedna po druhé nabírají do svých informačních a zábavních přístrojů software, který umožní komunikovat s různými druhy mobilních zařízení. A je jedno, jestli bude mít vykousnuté jablko, nebo mu bude poskakovat na displeji zelený panáček.

V rámci výstavy CES v Las Vegas v pondělí představily svoje multiinfotainmenty hned dvě velké korporace – Ford se svým Sync3 a FCA, tedy Fiat-Chrysler.

Samozřejmě že systémy jsou rychlejší, lépe se ovládají, dají se na nich zobrazovat programy instalované v mobilech (ale se speciální podporou) atd. Prostě všechno, co byste očekávali od nejnovějších verzí.

Foto: Fiat-Chrysler

Nový infotaiment od FCA - s Google Maps

U Fordu navíc půjde pomocí programu v mobilu odemykat dveře, startovat motor, hledat zaparkované auto nebo hlídat hladinu paliva v nádrži. Ovšem půjde to zatím jen na nejnovějším Androidu Lollipop 5.0 nebo na iPhone 5 či lepším.

FCA nabídne třeba možnost transformace všech informací do head-up displeje… Takže během dalších dvou let se nebudeme ptát, jakou značku nebo operační systém má náš mobil, pokud to nebude zrovna Windows.

Ano, ptáte se dobře, co ti, kteří mají Windows? Zatím nic. Microsoft se veletrhu CES neúčastní, ale má naplánovanou vlastní akci na 12. ledna. Jenže tady asi žádná automobilka nepředstaví jejich infotainment kompatibilní s novými Windows 10. Musíme tedy čekat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám