Hlavní obsah

Speciální oblek umí napodobit řízení pod vlivem marihuany či heroinu

Novinky, maž

Řídit pod vlivem drog je vždy extrémně nebezpečné - a principiálně je jedno, zda jde o alkohol, marihuanu nebo tvrdé drogy. Podle průzkumu je 30krát větší pravděpodobnost dopravní nehody, když je řidič pod vlivem návykových látek. Ford nyní přichází s oblekem, který simuluje účinky drog při jízdě v automobilu. Má mladým lidem ukázat rizika takové jízdy.

Ford představil speciální oblek, který imituje řízení pod vlivem drogVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ford na vývoji obleku spolupracoval s vědci z německého Meyer-Hentschelova institutu. Oblek uživatelům zkresluje vidění, třese jejich rukama pomocí vibračních rukavic a pomocí závaží nebo sluchátek zhoršuje pohybovou koordinaci. Cílem je napodobit účinky marihuany, kokainu, heroinu nebo MDMA (extáze).

Ford bude oblek používat v rámci programu „Driving Skills for Life“, kterým od jeho zahájení před jedenácti lety prošlo již více než 500 000 mladých řidičů z celého světa. Zatím není zřejmé, jestli tento speciální oblek bude k vyzkoušení i v České republice.

Ford již dříve vyvinul oblek, který simuluje účinky alkoholu, a pak také oblek, který svému uživateli k jeho věku „přidá” dalších 30 let – nebude se moci pořádně ohnout, budou ho bolet klouby a hůře uvidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám