Hlavní obsah

Škodovky jsou v zahraničí proti Česku dražší až o 60 procent

Novinky, ČTK, maž

Náklady na pořízení nového auta v některé z nižších tříd až po střední třídu jsou v rámci EU výrazně nejnižší v Česku. Rozdíly mohou dosáhnout až 60 procent. U vozů vyšších tříd jsou ceny téměř vyrovnané. Důvodem je umělé oslabení koruny vůči euru i nižší ceny. Vyplývá to z měření společnosti IBS automotive.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Fabia Combi

Článek

Nejvýhodněji vychází v Česku nákup vozu domácí značky Škoda. Pokud by si někdo chtěl pořídit model Fabia, Octavia nebo Superb na Slovensku, musel by si připlatit 11 až 13 procent, v Německu, Rakousku nebo Nizozemsku je to ale již 55 až 60 procent. Ve Franci jsou náklady vyšší o 42 až 50 procent.

„Vedle prodejní ceny, jako základního srovnávacího kritéria, jsme zohledňovali i případné náklady na dopravu a přihlášení vozidel k provozu. I když výsledná analýza potvrdila naše očekávání, u některých vozidel byly výsledky překvapivé," uvedl analytik IBS Ladislav Smrčka. Například Škodu Fabii lze v Evropě pořídit až o 190 000 Kč dráž než v Česku, Superb pak o 270 000 korun.

Fabia Combi 1.2 TSI ve výbavě Ambition stojí i po nedávném plošném zdražení v Česku 297 900 korun a třeba v Nizozemsku by kvůli vysokému poplatku za automobil se spalovacím motorem přišla na 476 640 korun.

Porovnání cen nových vozů v tuzemsku a v zahraničí
značkamodelmotorizaceSKDEATFRBENL
ŠkodaFabia Combi1.2 TSI+11%+63%+65%+50%+52%+60%
AudiA6 sedan2.0 TDI+2%-3%+5%---
Zdroj: IBS a Audatex, listopad 2015

Výrazné rozdíly jsou i u dalších modelů, například u Kie Ceed, Hyundaie i20 nebo Opelu Corsa.

Vyplatí se vůbec nyní kupovat nový automobil v zahraničí? U luxusních modelů můžete pár desítek tisíc korun ušetřit, například v případě BMW řady 5 ušetříte při koupi v Německu zhruba tři procenta. Podobnou úsporu lze získat při koupi v Německu i u Audi A6. Tento vůz s motorem 2.0 TDI přijde v ČR na 1 097 900, nákupem v Německu byste ušetřili cca 33 tisíc korun. Naopak v Rakousku se koupě těchto modelů nevyplatí, ceny jsou o pět procent vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám