Hlavní obsah

Stát chce dávat dotace na ekologická auta

Už od poloviny příštího roku by mohl stát podporovat nákup ekologických automobilů formou dotací. Přidávat by měl zájemcům snad až 80 000 Kč.

Foto: Renault

Elektromobil Renault Zoe

Článek

V současné době je jediné zvýhodnění u ekologických vozidel v tom, že CNG spadá do výhodnější daňové sazby. Jinak stát dosud nijak nepobízel zákazníky k tomu, aby kupovali ekologičtější vozidla. To se však má podle Hospodářských novin změnit.

Od poloviny příštího roku by mohl začít platit stát těm, kteří by se rozhodli pro ekologické vozidlo (elektromobil, hybrid, LPG nebo CNG) ekonomickou pobídku ve formě dotací. Jak vysoká by byla, to se zatím neví. Podle ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí však nebude pobídka stejná pro všechny typy. Největší by měla být u elektromobilů. Nyní se čeká na případovou zprávu, která by ukázala, za jaké peníze by byli lidé ochotni o takové výměně uvažovat.

Zatím se ve vládě jeví jako nejzajímavější model ze Španělska, kde se přidává na elektromobil 3000 eur, tedy asi 80 000 Kč. V současné době jsou však vozy vybavené CNG dražší proti konvenčním automobilům zhruba o 40 000 Kč, elektromobily pak třeba až o 200 000 Kč.

Bohužel v plánu je dotace na ekologickou likvidaci starého auta, které splňuje normu Euro 0 až 3 (včetně). Také se plánuje omezit maximální cena pořizovaného automobilu, aby se vyloučily luxusní vozy, jako je Tesla Model S apod.

Na dotaci dosáhne jen fyzická osoba, z právnických osob by to byly jen malé firmy do padesáti zaměstnanců. Ty by ale prý mohly nakupovat s dotací pouze vozy na CNG.

Jen půlkrok

Bohužel tento návrh ale znamená jen půlkrok k tomu, aby se vozy podobného typu u nás skutečně rozšířily. V ostatních zemích Evropy jsou totiž i další pobídky pro případné majitele takových ekologických vozů. Především jde o to, že se nejedná o dotace, ale o daňově odečitatelnou percentuální položku. Dále jsou tato auta zvýhodněna při parkování, při mýtném do center měst, mohou jezdit ve vyhrazených pruzích pro autobusy a taxislužby apod.

Porovnání auta na zemní plyn a benzín

V nabídce Škody Auto je i octavia na zemní plyn (CNG). Ta stojí ve verzi liftback a výbavě Ambition 497 900 Kč. Srovnatelný model se stejně výkonným motorem, ale spalujícím benzín, je pak o 11 000 Kč levnější.

Vlády těchto zemí také intenzivně podporují výstavby infrastruktury. Bohužel dnes s elektromobilem z Prahy do Brna dojedete jen těžko. Je tedy zapotřebí mnohem víc dobíjecích stanic, mnohem víc pump pro zemní plyn apod. Česká vláda sice slibuje, že takové snahy má, ale zatím jde spíše jen o sliby než reálnou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám