Hlavní obsah

Porsche muzeum stojí za návštěvu, ukazuje unikátní historická i závodní auta

Novinky, Martin Žemlička (Zuffenhausen)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi auta a zároveň máte naplánovanou cestu do okolí Stuttgartu (z Prahy šest hodin pohodové jízdy), máte zde hned dvě velká muzejní lákadla - jednak muzeum Mercedesu a dále ikony mezi sportovními auty - Porsche.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum ve Stuttgartu

Článek

Severní čtvrť Stuttgartu nese název Zuffenhausen a stojí za návštěvu hned ze dvou důvodů. Jednak tady uvidíte továrnu, která produkuje jedny z nejzajímavějších sportovních automobilů světa a za druhé je tady hned vedle továrny firemní muzeum, které je rozsáhlé „tak akorát” a zajímavých exponátů má dvanáct do tuctu. Pro největší fanoušky značky: kombinovat lze i prohlídku muzea a továrny, na přesné termíny návštěvy „fabriky” je ale nutné se dopředu informovat.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum ve Stuttgartu

Na kruhovém objezdu před muzeem stojí skulptura tří vozů Porsche (trošku nám to připomnělo slavný zámek v Goodwoodu), hned za ní už uvidíte obří vystouplou krychli architektonicky originálně řešeného muzea. Před ní - na předpokládané adrese Porscheplatz 1 - je prostor, kam se sjíždějí ke srazům majitelé zajímavých modelů této značky (v době naší návštěvy zde byly modely 911 Turbo nejrůznějších generací).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum ve Stuttgartu: restaurátorská dílna je vidět ze vchodu do muzea, sem se běžný návštěvník nedostane

Parkovat můžete pohodlně v podzemních garážích pod muzeem (za tři hodiny dáte 4 eura), případně sem můžete přijet městským vlakem (zastávka Neuwirtshaus/Porscheplatz linky A6).

V nové podobě je muzeum otevřené od roku 2009, na ploše 5600 metrů čtverečních je vystaveno na 80 automobilů, tematicky obměňovaných. Nyní je třeba k vidění speciální výstava k 30letému výročí modelu 959.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum ve Stuttgartu

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum (911 GT3 Cup)

Vstupné lidové, muzeum dvoupatrové

Samotné vstupné není vůbec drahé - dospělí za osm, děti a studenti za čtyři eura (tedy 200, respektive 100 korun českých). Otevřeno mají kromě pondělí od devíti hodin do šesté hodiny večerní. Dá se tady i dobře najíst a zdejší obchod nabízí spoustu suvenýrů, obvykle však vyšší cenové hladiny. Ale velký kovový model Porsche se dal koupit za velice příznivých 19 euro.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum ve Stuttgartu: elektromobil z konce 19. století

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Porsche muzeum

Samotné muzeum je dvoupatrové, k přesunu můžete využít jezdící schody. Z ptačí perspektivy je často stejně zajímavý pohled jako z bezprostřední blízkosti; všechna auta jsou návštěvníkům blízko, žádné ani nejcennější modely nejsou ukryty mimo dosah a dohled návštěvníků. Navíc všudypřítomná bílá barva dovolí autům hezky „vystoupit” z pozadí. No, a kdyby vás procházení muzea omrzelo, můžete si udělat fotografii v některém ze současných modelů z řady 911 nebo si zahrát na závodním simulátoru. V čem jiném než v Porsche.

Desítky redakčních fotografií najdete v přiložené galerii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám