Hlavní obsah

Nejostřejší M4 od BMW má 500 koní a vstřikování vody

Novinky, maž

Mnichovská automobilka se pochlubila nejsportovnější verzí kupé M4. Nový model, který se poprvé ukáže na tokijském autosalonu, má celkový výkon 500 koní. Vyrobí se pouhých sedm stovek vozů.

Foto: BMW

BMW M4 GTS (2015)

Článek

M4 GTS má spoustu technických zajímavostí a není lehké vybrat tu největší. Začneme váhou: kapota motoru, přední spoiler, střecha, zadní spoiler, výztuha přístrojové desky a zadní difuzor z uhlíkových kompozitů. Nosníky obřího zadního spoileru jsou z hliníku a výfukový systém s tlumičem jsou vyrobené z extrémně lehkého titanu.

Díky tomu činí hmotnost vozu 1510 kilogramů, což na sériové auto s hromadou bezpečnostní a komfortní výbavy a výkonem 500 koní není vůbec špatné. Ale zadní sedačky byste v GTS hledali marně, nejsou tady. Vzadu nechybí ani odlehčené dveřní výplně.

Foto: BMW

BMW M4 GTS (2015)

Další zajímavostí zvyšující výkon a snižující spotřebu paliva (ta je stejná jako u základní M4 – 8,3 l) je vstřikování vody. Vstřikování vody má nemalý chladicí efekt, který zvětšuje výkon a točivý moment, a to zejména při dynamické jízdě. Automobilka technologii testovala v Moto GP, kde jezdí safety car se vstřikováním této životadárné tekutiny. BMW uvádí, že voda je v podobě jemných kapiček rozprašována do komory sacího potrubí, kde se vypařuje a snižuje teplotu nasávaného vzduchu. [celá zpráva]

Foto: BMW

BMW M4 GTS (2015)

Motor a výkony BMW M4 GTS
Řadový šestiválec se vstřikováním vody, technologie M TwinPower Turbo (dvojice turbodmychadel, vysokotlaké přímé vstřikování High Precision Injection, proměnný zdvih ventilů Valvetronic, proměnné časování Double-Vanos.
Zdvihový objem: 2979 cm3, výkon: 368 kW/500 k při 6250 otáčkách za minutu, max. točivý moment: 600 Nm při 4000–5500 otáčkách za minutu.
Zrychlení 0–100 km/h: 3,8 s, nejvyšší rychlost: 305 km/h.

Poháněná jsou pochopitelně zadní kola, výkon se přenáší skrz sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku M DCT.  Zadním kolům pomáhá vícelamelový diferenciál se zvýšenou svorností. Kola jsou kovaná. Pneumatiky? Michelin Pilot Sport Cup 2 vpředu s rozměrem 265/35 R 19; vzadu jsou ještě větší „salámy” – 285/30 R 20.

Foto: BMW

BMW M4 GTS (2015)

Do prodeje bude nový model uveden na jaře 2016. Prodejní cenu zatím BMW neodtajnilo. Bez příplatku bude k autu dodávaný paket Clubsport. Ten zahrnuje ochranný rám v barvě Acid Orange, šestibodové bezpečnostními pásy a hasicí přístroj. Mnichovští se chlubí i časem ze Severní smyčky slavného 21kilometrového okruhu Nürburgring, kde vůz vyvíjeli a testovali – 7:28 min.

Foto: BMW

BMW M4 GTS (2015)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám