Hlavní obsah

Honda už má také své první sériové vodíkové auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honda FCV, první sériové vodíkové auto značky, bude mít svou premiéru na autosalonu v Tokiu. Už nyní ale firma představila dvě jeho fotografie a velmi kusé informace.

Foto: Honda

Honda FCV

Článek

Možná se ptáte, co potom byla předešlá auta, například FCX Clarity. To byly jen koncepty, na kterých se sbíraly informace. Nový model FCV je první skutečně sériový vůz. Nutno dodat, že prvenství nemá, vždyť už Toyota atakovala japonský trh s modelem Mirai v lednu tohoto roku.

Foto: Toyota

Toyota Mirai

Honda FCV je tradičním vozem na palivové články. Jde tedy o elektromobil, který tankuje vodík. Ten v palivových článcích na speciálním materiálu pak reaguje s kyslíkem. Vytváří se elektrický náboj, který je nadále využíván pro pohon elektromotorů. Tolik hodně zjednodušeně k teorii pohonu vozů s palivovými články.

Foto: Honda

Honda FCV

Design auta je velmi futuristický, ale naštěstí ne tolik, jako u zmiňované Toyoty Mirai. Honda dbala více na decentnost a pocit luxusu. Vždyť hlavními trhy mají být Japonsko a Kalifornie. V tomto pořadí také půjde auto na trh. Nejdřív se ale musí pořádně rozrůst čerpací stanice. Na tom se však už v těchto lokalitách intenzivně pracuje.

Ještě jednu informaci jsme vám k autu neřekli – dojezd na jedno natankování je přibližně 700 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám