Hlavní obsah

Nové pancéřované Audi A8 nezastaví ani kulomet

Audi nabízí v rámci svých speciálních úprav i model A8 v pancéřované verzi. Ten ale dosud splňoval jen balistickou ochranu verze VR7. Už příští týden ale bude moci kdokoli okouknout na výstavě IAA ve Frankfurtu inovovaný model s ochranou VR9.

Foto: Audi

Audi A8 L Security

Článek

Nedávno jsme vám ukázali nový pancéřovaný Range Rover Sentinel [celá zpráva].

Byla by tedy chyba neukázat i Audi, které oficiální tiskovou zprávu vydalo pouhý den po anglickém výrobci. Nové Audi A8 splňuje balistickou ochranu VR9 (Range Rover VR8), což znamená, že odolá i střelám ráže 7.62 x 51 mm.

Kdo trochu rozumí zbraním, okamžitě si přiřadí tuto ráži třeba k legendárnímu lehkému kulometu M60, neméně legendární pušce M14, ruskému kulometu PK, bývalé nejrozšířenější pušce v NATO FN FAL nebo už velmi historickému kousku z Finska s názvem Maxim M/32-33.

Foto: Audi

Audi A8 L Security

Ale zpátky k autu. Audi slibuje, že nově pancéřované auto je lehčí a bezpečnější. Mohou za to nové slitiny, a to jak hliníku, tak i za tepla tvarované oceli, které jsou pevnější a přitom lehčí. Samozřejmě, ža na exponovaných místech nesmí chybět ani aramidová vlákna.

Automobil je postaven na bázi Audi A8 L a nabízí bezpečný pancéřovaný komunikační box v kufru vozu, interim, selektivní odemykací systém dveří a na přání i nouzový východ, přetlakový systém vzduchu nebo hasicí systém.

Foto: Audi

Audi A8 L Security

Auto je vybavováno pouze pohonem všech kol a jako pohonné jednotky slouží buď V8 4.0 TFSI bi-turbo s 320 kW a 600 Nm, nebo W12 FSI s 368 kW a 625 Nm.

Maximální rychlost je omezena na 210 km/h, aby byla zaručena stabilita runflatových pneumatik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám