Hlavní obsah

Elektrická auta budoucnosti sama zaparkují a během stání se dobijí

Novinky, maž

Automobilka Volkswagen společně s firmou Bosch a některými významnými evropskými univerzitami připravuje projekt V-Charge s interním kódem FP7-269916. Cílem je vytvořit systém pro automatizované parkování, a pokud přijedete elektromobilem, tak i samočinné dobití.

BEZ KOMENTÁŘE: V-Charge - parkování budoucnostiVideo: Volkswagen

 
Článek

Ve Spojených státech je běžné, že autem přijedete před hotel či restauraci, kde si čekající pracovník vezme klíčky a auto vám zaparkuje. Až budete potřebovat, zase s ním přijede zpátky.

V Evropě se připravuje něco principiálně podobného, avšak bez snižování počtu nezaměstnaných - místo lidí by se totiž auta zaparkovala sama.

Způsob je teoreticky jednoduchý, samotné provedení ale bude i při současných technologiích hodně složité. S autem přijedete k místu, kam budete chtít zaparkovat, klidně ale i několik desítek metrů daleko.

Automobil si stáhne digitální mapu nejbližší parkovací budovy nebo venkovního parkoviště. Vystoupíte z vozu a necháte na něm, aby si k parkovišti dojel - využije k tomu čtyři širokoúhlé kamery a dvě 3D kamery, dvanáct ultrazvukových senzorů a digitální mapové podklady.

Uvnitř budov zaparkuje bez GPS

Příčné i podélné parkování bude možné díky staženým digitálním mapovým podkladům konkrétního objektu i bez použití GPS. Samotný systém pochopitelně zvládne identifikaci chodců, vozidel a překážek a „na zavolání” prostřednictvím mobilního telefonu pošle auto zpátky přesně na místo, odkud jste jej vyslali zaparkovat.

Navíc, pokud budete mít elektromobil, systém přednostně najde místo s možností indukčního dobíjení, tedy bezdrátově pomocí elektromagnetické indukce.

Pokud bude auto parkovat delší dobu a bude plně dobito, samo se přesune na jiné parkovací místo, aby umožnilo „dobít baterky” dalším elektromobilům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám