Hlavní obsah

Vadné airbagy opět přivádějí milióny toyot a nissanů do servisů, šéf Takaty se omluvil

Novinky, ČTK, maž
Aktualizováno

Japonská Toyota a Nissan znovu svolávají automobily kvůli potenciálně vadným vzduchovým vakům od firmy Takata. Nyní jde o bezmála tři milióny toyot, z nichž zhruba polovina jezdí v Evropě. Kvůli airbagům od Takaty se už svolávalo 25 miliónů airbagů. Šéf firmy Šigehisa Takada se ve čtvrtek poprvé od začátku skandálu s airbagy objevil na tiskové konferenci a omluvil se.

Článek

Toyota oznámila, že svolá dalších 2,86 miliónu aut, z toho více než polovinu v Evropě. Svolávací akce zahrnuje 24 modelů z let 2003 až 2008. Automobilka už tento měsíc kvůli stejnému problému svolala 1,37 miliónu aut ve Spojených státech. Nissan po podobné svolávací akci v Severní Americe vyzve do servisu dalších 198 000 vozidel z let 2007 a 2008.

Automobilky chtějí u nejnověji svolávaných vozů nechat vyměnit potenciálně vadné nafukovače airbagů na straně spolujezdce. Obě firmy podle agentury Reuters uvedly, že k žádným nehodám ani zraněním kvůli možné závadě u airbagů ve svolávaných vozech nedošlo.

V Česku jde o více než 10 000 vozidel

„Aktuální svolávací akce spojená s Takata airbagy se v ČR týká celkem 3759 vozů Nissan, jejichž majitelé budou v nejbližší době kontaktováni a pozváni do autorizovaného servisu. Autorizované servisy vozy prohlédnou a podle potřeby nafukovač bezplatně vymění,” uvedl pro Novinky.cz tiskový mluvčí českého zastoupení Nissanu Petr Kolář.

„Akce se týká celkem 6733 vozů Toyota. Do servisů jsou preventivně svolávány vozy vyrobené v letech 2003 – 2008,“ uvedl pro Novinky.cz Martin Peleška, ředitel českého zastoupení společnosti Toyota. Stejně jako v případě Nissanu je výměna bezplatná a majitelé vozidel jsou na ní svolávánï doporučenými dopisy.

Takata je předním světovým výrobcem airbagů a od roku 2000 jich dodala automobilkám více než 100 miliónů. Od roku 2008 bylo svoláno k opravám už kolem 25 miliónů vozů vybavených airbagy od Takaty a se závadou je spojováno nejméně osm případů úmrtí a více než stovka případů zranění. Toyota, která je největším světovým výrobcem aut, svolala od začátku této krize už skoro 11 miliónů vozů.

Šéf Takaty se poprvé omluvil

Výkonný ředitel Takaty Šigehisa Takada ve čtvrtek před novináři vyjádřil nad problémy politování a uvedl, že jejich příčiny se nadále zjišťují. „Přesný důvod vám bohužel stále nemůžeme sdělit," řekl Takada, který před novináři stanul od začátku krize vůbec poprvé.

Omluvil se za to, že na otázky neodpověděl veřejně již dříve, a spolu s dalšími dvěma vedoucími pracovníky firmy své dnešní vystoupení doprovodil úklonou. Podotkl rovněž, že firma potřebuje v řadě oblastí provést změny k lepšímu. „Musíme teď znovu promyslet, jak to udělat, a také jak lépe řídit náš dodavatelský řetězec,” citovala jej agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám