Hlavní obsah

U čerpacích stanic se v květnu bude zdarma testovat zrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči si mohou ve vybraných městech u čerpacích stanic po celý květen nechat zdarma otestovat od optometristů zrak. Kvalitní vidění je zásadní pro to, aby řidič ovládal vůz bezpečně a neohrožoval ostatní účastníky silničního provozu.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Někteří řidiči o svém horším vidění nevědí, a pokud kvůli tomu způsobí dopravní nehodu, policisté nesledují, zda řidič měl správné dioptrie, jen to, zda v případě horšího zraku má brýle. Seznam míst, kde se bude zrak řidičů zkoumat, najdete na stránkách sdruzenioptiku.cz.

Optometristé a jejich asistenti porovnají kvalitu vidění vyšetřovaného. Vyloučí nebo potvrdí hodnoty naměřené na jeho brýlích se skutečným stavem oka. Zjistí-li nedokonalé či zásadně odlišné hodnoty korekce, nebo budou mít podezření na oční vadu či dokonce onemocnění, doporučí bezodkladnou návštěvu očního lékaře nebo specializované oční optiky.

V osvětové kampani nazvané "Bezpečně za volantem - Péče o zrak" seznámí odborníci řidiče i ostatní účastníky silničního provozu s riziky špatné nebo nedostatečné korekce zraku, doporučí jim vhodnější výši dioptrií a upozorní na nebezpečí brýlí z běžných obchodů, tzv. hotovek, které nedělal optik podle naměřených hodnot. Vysvětlí také výhody kontrol zraku ve specializovaných optikách, které mají k měření zraku oprávnění.

Celostátní kampaň v roce 2013 odhalila mezi 589 vyšetřenými šest procent řidičů s nižší zrakovou ostrostí, jedno procento mělo zrakovou ostrost tak malou, že by vůbec za volant usednout neměli, sdělila ČTK prezidentka Mezinárodního sdružení optiků a optometristů Iva Urválková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám