Hlavní obsah

Národní technické muzeum v Praze vystavuje historické vozy Rolls-Royce

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výstava v Národním technickém muzeu představuje tři mimořádné vozy Rolls-Royce a jeden vůz tovární značky Bentley. Přestože automobily Rolls-Royce nikdy nebyly vyráběny ve velkých počtech, patří dnes tyto historické vozy mezi poměrně rozšířené. Bez ohledu na své stáří byly vždy natolik kvalitní a výjimečné, že je málokdo odložil na vrakoviště.

Historické automobily Rolls-RoyceVideo: Novinky

 
Článek

„Máme vystaveny celkem čtyři automobily. Dva byly vyrobeny těsně před 2. světovou válkou. Jedná se o vůz Rolls-Royce 25/30 z roku 1936 a Rolls-Royce Wraith z roku 1938. Další dva vozy byly vyrobeny krátce po válce. Jde o automobil Rolls-Royce Silver Wraith z roku 1946 a vůz Bentley Mark VI z roku 1949,“ představil vystavené vozy Petr Kožíšek, autor výstavy a vedoucí oddělení silniční a lodní dopravy Národního technického muzea.

Příběh světoznámé značky se začal psát v roce 1906, kdy Charles Stewart Rolls a Frederick Henry Royce založili společný podnik s názvem Rolls-Royce Limited. Ve stejném roce zahájili v Derby výstavbu nové automobilky, která byla uvedena do provozu v roce 1908.

Už v roce 1906 vznikl v Roycových dílnách v Manchestru vůz, který měla nová továrna vyrábět. Byl jím velký luxusní sedmilitrový šestiválec Rolls-Royce 40/50 HP Silver Ghost, vyráběný v letech 1906 až 1926, který patřil ve své době bezpochyby k nejlepším automobilům na světě. Byl mimořádně pohodlný, mimořádně spolehlivý a také mimořádně drahý. Byl to právě tento typ vozu, který značku povýšil nejen na synonymum automobilové dokonalosti.

V roce 1931 koupila firma Rolls Royce Ltd. továrnu v Crewe, vyrábějící automobily Bentley, aby pak nadále vyráběla vozy obou značek. Zatímco automobily Rolls Royce byly určeny spíše usedlejším zákazníkům, nezřídka využívajících služeb řidiče, měly vozy Bentley sportovnější charakter a jejich majitelé si zpravidla vůz i sami řídili.

Výstava potrvá od 22. dubna do 3. května.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám