Hlavní obsah

Unikátní Tatra tříkolka znovu ožije jako limuzína

Právo, Denisa Telaříková
Kopřivnice

Další repliku unikátního automobilu začala v Kopřivnici na Novojičínsku vyrábět renovátorská firma Ecorra. Jedná se o stařičkou tříkolovou Tatru 49. Vůz kopřivničtí renovátoři veteránů zhotovují pro americké Lane muzeum neobvyklých a zajímavých automobilů v Nashvillu.

Foto: archív Ecorry

Tatra 49 se v Kopřivnici vyráběla deset let od roku 1929.

Článek

„Jedná se o tříkolku Tatra 49, která se v Kopřivnici vyráběla od roku 1929 zhruba deset let. Mělo jít především o levný vůz, ale vyrobilo se jej v několika modifikacích jen něco přes dvě stovky,“ uvedl majitel Ecorry Vítězslav Hinner.

Dodal, že dnes těchto vozů existuje na území České republiky jen několik. „Nezachovalo se ani příliš technické dokumentace. Naše pracovníky proto čeká náročná renovátorská práce,“ upozornil Hinner.

Podle Jaroslava Baďury nyní v dílnách Ecorry renovátoři pracují na podvozku automobilu. „Dřevěná kabina automobilu vzniká samostatně. Tatra 49 bude zrekonstruována v provedení limuzíny. Vůz se ale vyráběl také jako valník.“

Ecorra již pro americké muzeum vyrobila a před pár týdny do USA odeslala i slavný americký designový vůz Dymaxion, na kterém renovátoři pracovali tři roky. [celá zpráva]

„Vytvořili jsme pro ně také slavné tatrovácké sněžné sáně nebo vozidlo Helica poháněné vrtulí,“ zavzpomínal Baďura.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám