Hlavní obsah

Bez Clarksona už to nebude Top Gear, řekl jeho český dabér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V posledních týdnech se skloňuje ve všech pádech budoucnost jednoho z nejúspěšnějších pořadů Top Gear, který vysílá stanice BBC. Nedávný incident, kdy měla hlavní hvězda tohoto pořadu Jeremy Clarkson fyzicky napadnout produkčního, měl dohru. Vedení televize se s moderátorem nakonec rozloučilo. Redakce Novinek navštívila dabéra Zbyška Horáka, který Clarksonovi už pět let propůjčuje hlas.

Bez Clarksona už to nebude Top Gear, říká český dabér Video: Novinky

 
Článek

Ve středu odpoledne britská stanice BBC s konečnou platností oznámila, že se s Clarksonem rozloučila a neprodloužila mu smlouvu. Důvodem je fyzický útok na produkčního Oisina Tymona, který prý nezajistil catering během natáčení.

„Bez Jeremyho Clarksona už Top Gear nebude to, co býval. Zbývající dva kolegové James May a Richard Hamond pravděpodobně nebudou chtít v show pokračovat. A s jakoukoliv jinou trojicí, pokud ji BBC najde, tak to stejně nebude ono. Top Gear je celkově obrovsky finančně náročný projekt. A jakkoliv jinak nebo dokonce levněji by se ho někdo pokusil natočit, jako se o to pokusila už celá řada světových produkcí, nikdy to nebylo ono,“ míní Horák.

BBC nyní bude připravovat obnovení Top Gearu pro rok 2016. V současné podobě se vysílá již od roku 2002. Populárním se stal především také díky skvělé moderátorské trojici, které to společně při natáčení klapalo.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Jeremy Clarkson

Už několik dní se spekuluje, že se stanice snaží získat jako náhradu hvězdného rádiového moderátora Chrise Evanse. Ten je považován za velkého motoristického fanouška a vlastní obrovsky cennou sbírku aut. V pořadu se již několikrát objevil jako host.

„Jsem přesvědčen, že je Clarkson velice citlivý člověk. Je jeden z mála, kdo si umí udělat srandu sám ze sebe, a tak si může dělat srandu i z jiných. Jeho britský humor je skvělý a přesně pojmenovává věci a situace pravým jménem. Přehnaná politická korektnost, pseudohumanita a pokrytectví, to je podle mne náš současný problém. A tak někteří považují Jeremyho občas přezíravé, trochu šovinistické, machistické narážky za nekorektní. Mně to připadá velice vtipné a přesné. Top Gear mne neustále rozesmívá a baví,“ doplňuje jeden z tvůrců českého znění pořadu pro TV Prima Daniel Dítě, který pořad režíruje a zároveň namlouvá Jamese Maye.

Podle jeho slov Top Gear stojí a padá s Clarksonem. Pořad podle něj může pokračovat bez BBC, ale ne bez Clarksona.

„Je mi to obrovsky líto, protože ti kluci vymýšlejí neuvěřitelné vtipy. Jednou jsem to natáčel, rozesmál jsem se. Pak podruhé, potřetí, popáté, dokonce jsme si museli dát i několikrát pauzu. Pak jsem seděl a kousal jsem se do tváře, abych se nesmál a dokázal to vůbec natočit. Toto je jedna z prací, které mě obrovsky baví,“ prozradil Horák.

BBC prodává Top Gear do 170 zemí světa a odhaduje se, že pořad jí ročně generuje 50 miliónů liber. Sleduje ho odhadem asi 350 miliónů diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám