Hlavní obsah

BMW loni dosáhlo rekordního zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka BMW v loňském roce zvýšila čistý zisk o devět procent na rekordních 5,8 miliardy eur (téměř 160 miliard korun). Firma ve výsledkové zprávě zároveň uvedla, že se jí loni podařilo udržet na pozici největšího výrobce luxusních automobilů na světě.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW se stalo jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005.

Článek

Tržby stouply o téměř šest procent na 80,4 miliardy eur. Automobilka také potvrdila, že její loňský prodej poprvé překonal hranici dvou miliónů vozů a že letos počítá s dalším růstem.

Provozní zisk automobilky loni stoupl o 14 procent na 9,1 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na méně než devět miliard eur.

Automobilka již začátkem tohoto týdne uvedla, že letos hodlá přijmout více než 8000 nových zaměstnanců, z toho přes 5000 v Německu. Podle agentury DPA jde o největší nárůst pracovní síly v historii firmy, která v současnosti po celém světě zaměstnává přes 110 000 lidí.

BMW se stalo jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005, kdy na tomto postu vystřídala německého konkurenta Mercedes-Benz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám