Hlavní obsah

Opel Karl: vzhledem neoslní, prostor nabídne slušný

Novinky, maž

V Ženevě měl světovou premiéru také nový nejmenší model z Rüsselsheimu. Opel svůj nejmenší model pojmenoval po synovi zakladatele značky. Prodávat se pětidveřové provedení až pro pět cestujících začne v létě příštího roku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Karl

Článek

S délkou 3,68 metru je nový Opel Karl, který nahrazuje agilu vyráběnou společně s chevroletem, o pár čísel větší než konkurenční kolínská trojčata od TPCA (3455 mm), Renault Twingo (3,59) či Škoda Citigo (3,56 metru).

Uvnitř je dostatek prostoru, díky vyšší stavbě karoserie zejména pro hlavy cestujících vepředu i vzadu. Samozřejmě pro nohy volného prostoru není přehršel, pohybujeme se v rámci miniautomobilů, na kratší vzdálenosti by ale Karl mohl odvézt i čtveřici dospělých.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Stánek Opelu v Ženevě

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Karl

Pro model Karl bude v nabídce jediná motorizace, tou je nový benzínový litrový tříválec s výkonem 55 kW/75 k. Tento motor bude spojen s pětistupňovou manuální převodovkou. Spotřeba paliva v kombinovaném režimu dosahuje dle automobilky 4,3 l/100 km.

Kromě standardního asistenčního systému pro rozjezd do svahu HSA (Hill Start Assist) nabídne Karl systém pro udržování jízdního pruhu LDW (Lane Departure Warning). K dispozici (standardně od stupně výbavy Enjoy) je i systém Park Assist a tempomat s omezovačem rychlosti.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Karl

V nabídce příplatkové výbavy nebudou chybět některé luxusní prvky jako například prosklené střešní okno nebo vyhřívaný volant. Pro „Karla” bude na výběr 10 barev karoserie a podběhy mohou vyplňovat až šestnáctipalcová kola.

Prodej bude zahájen letos v létě. „České ceny budou oznámeny nejpozději do konce března,” uvedl pro Novinky.cz Martin Hejral z tuzemského zastoupení Opelu.

Na bázi Opelu Karl vznikne i jeho dvojče, Chevrolet Spark. Ten se ukáže počátkem dubna, v Česku se prodávat nebude.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Karl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám