Hlavní obsah

Daimler představil prototyp auta bez řidiče s otočnými sedačkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý automobilový koncern Daimler představil prototyp futuristického automobilu, který je schopen jízdy bez řidiče a sedadla v něm se dají otáčet tak, aby čtveřice jeho pasažérů mohla sedět proti sobě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Futuristický model Mercedes-BenzVideo: Reuters

 
Článek

Koncept luxusního samořiditelného sedanu Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion představila skupina v pondělí na úvod výročního největšího světového veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas. Auto má sice pořád volant, ale místo, které je obvykle vyhrazeno řidiči, se může otáčet a cestující ve dvou ze čtyř otočných sedadel mohou v prostorné kabině připomínající obývací pokoj sedět zády ke směru jízdy.

Výrobci aut jako Daimler nebo Audi ze skupiny Volkswagen se dosud ve velké míře zaměřovali na vývoj automatizovaných systémů, díky kterým je auto bezpečnější a snáze se řídí, podotkla agentura Reuters.

„Kdokoli se soustředí pouze na technologie, ještě nepochopil, jak autonomní řízení změní naši společnost,“ prohlásil podle Reuters výkonný ředitel Daimleru Dieter Zetsche. Role auta se podle něj rozšiřuje, to přestává být pouhým dopravním prostředkem a „stane se nakonec mobilním životním prostorem“.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion (koncept, 2015)

Prototyp na elektrický pohon je možné řídit manuálně nebo přepnout do autonomního módu. Kabina je kvůli lepší komunikaci s okolním prostředím vybavena šesti digitálními displeji, které je možné uvést do chodu dotykem, gesty nebo pohyby očí.

Analytici se domnívají, že technologie autonomního řízení zásadním způsobem změní automobilový průmysl. Samořiditelná auta by mohla otevřít dveře novým hráčům na trhu a znamenat ohrožení pro ty výrobce, kteří se změnami nedokážou držet krok.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion (koncept, 2015)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám