Hlavní obsah

Automobilové novinky roku 2015

Novinky, Martin Žemlička

Ani před pár dny zahájený rok 2015 nebude chudý na nové automobilové modely. Namátkou – kromě nové Škody Superb se ukáže třeba nová generace BMW řady 7 nebo sportovní kupé Audi R8. Přijdou i nová sportovní auta od Ferrari či Porsche.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Nový rok opět přinese řadu zajímavých automobilových novinek.

Článek

Pro mladoboleslavskou automobilku bude událostí číslo jedna třetí generace vlajkové lodi – superbu. Ten dorazí nejprve v karosářské verzi liftback, o pár týdnů později by se podle našich informací měla představit i karosářská verze kombi.

Škoda již začala prodávat novou generaci Fabie Combi, která je o velmi snesitelných 10 tisíc korun dražší než výchozí hatchback. První novinářské testy nejmenšího kombíku s logem Škody se pro českou skupinu odehrají příští pondělí a úterý v okolí francouzské Nice.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb třetí generace (skica, 2014)

Nové Audi R8 i BMW řady 7

Audi letos představí novou generaci sportovního kupé R8, v průběhu roku dorazí i verze roadster odvozená z již prodávaného kupé TT. Další velkou novinkou by měla být nová A8, největší a nejluxusnější model ingolstadtského výrobce. V lednu Audi uvede nové Audi A1 Sportback a Audi Q3 – včetně ostré verze Audi RS Q3. V první polovině roku se začne prodávat nová generace Audi Q7.

Konkurenční bavorská automobilka chystá pro letošek nové BMW řady 7, které se možná ukáže už v březnu na ženevském autosalonu. Proti předchůdci novinka shodila až 200 kilogramů. Kromě „sedmičky” se v Mnichově pracuje na druhé generaci malého SUV X1, které se dočká i sportovní verze M35i. V červnu se začne prodávat hybridní verze X5 Plug-in Hybrid.

Foto: Audi

Audi Q7 (2015)

Alfa ukáže sedan s pohonem zadních kol, bude i nové Ferrari

Alfa Romeo kromě otevřené verze modelu 4C ukáže největší „pecku”, kterou bude sedan s pohonem zadních kol s pracovním názvem Giulia – konkurent pro BMW řady 3. Mnoho informací k tomuto modelu zatím není, jisté je, že se ukáže ve čtvrtek 25. června, kdy slavná italská automobilka slaví 105 let od svého založení.

Ze sportovních novinek jistě stojí za zmínku Ferrari 458 Italia nebo hybridní Honda NSX s výkonem kolem 500 koní. Dorazí rovněž nejostřejší provedení Porsche 911 – GT3 RS a omlazená základní řada 911. Lamborghini hodlá přijít s otevřenou verzí svého supersportovního Huracanu.

Z „lidovějších” sportovních aut se můžeme těšit na novou generaci Mazdy MX-5. V březnu se poprvé ukáže sportovní verze Peugeotu 308 GT. Honda ukáže a později začne prodávat produkční verzi ostrého hatchbacku Civic Type-R, výkon přeplňovaného čtyřválcového motoru by měl být minimálně 300 koňských sil. Dorazí také omlazená verze Focusu ST, a to v dubnu.

Foto: Honda

Honda Civic Type R (2. koncept)

VW i Ford ve znamení rodinných vozidel

Vůbec poprvé bude možné v Evropě koupit skrz oficiální dealerské kanály legendární Ford Mustang – v Česku je zahájení prodeje plánované na květen. Kromě něj „modrý ovál” uvede mondeo ve verzi 4x4 (březen), červen plus září bude ve znamení nových rodinných vozů – ukáže se jak C-Max (včetně větší verze Grand), tak větší S-Max a v září Galaxy.

U Volkswagenu se představí nová generace touranu, omlazením projde sharan. Možná nejdůležitější novinou bude šestá generace legendárního transporteru, nyní s interním kódem T6. Dorazí i malá dodávka caddy.

Suzuki v dubnu představí novou vitaru, kterou o měsíc později doplní malé celerio.

Dacia letos kromě nové kolekce „stepway” pro stávající modely s ničím novým nepřijde – tedy alespoň co nám prozradily oficiální zdroje. V zákulisí se špitá o tom, že by letos mohla dorazit nová generace dusteru – levného malého SUV s pohonem obou náprav. Renault letos na konci roku přijde s nástupcem laguny, v létě pak přijde nový model 4x4 – nástupce koleosu. Na jaře se začne prodávat nový espace.

Seat letos přijde s novou Cuprou ST (březen), v červnu bude následovat nová ibiza a v prosinci nové sportovně-užitkový automobil, které se společně s novým „velkým SUV” od Škody bude vyrábět v Kvasinách.

Nová i30 z Nošovic či Opel Astra

Korejský Hyundai v květnu začne prodávat novou i30 z Nošovic, v květnu bude následovat větší i40. O měsíc později je naplánovaná premiéra „oplastované” i20 – ix20. Na září firemní stratégové do příslušných tabulek zapsali premiéru nového SUV – zatím bezejmenného.

Sesterská Kia v roce 2015 nabídne v únoru nové sorento, o měsíc později se na trh dostane omlazené picanto – nejmenší model v nabídce Kie. V druhé polovině roku se začne prodávat bratr Hyundaie i30, tj. nový cee´d.

Foto: Hyundai

Hyundai i30 (2015)

Jaguar Land Rover pro letošek zatím žádné velké překvapení nechystá, ale možná bude všechno jinak. Do prodeje totiž zamíří již představené modely – Land Rover Discovery Sport a sedan Jaguar XE. Novinkou pak bude rozšíření nabídky povedeného sportovního kupé o verzi s manuální převodovkou a verzi s pohonem obou náprav (standardně je poháněna zadní).

Foto: Opel

Opel Karl (2014)

Opel letos představí v červenci sportovní verzi corsy s tradičním označením OPC. Na srpen je nachystaná premiéra nejmenšího vozu této automobilky – opel pojmenovaný Karl. Těsně před koncem roku 2015 přijde nová generace astry, model nižší střední třídy. Předpokládáme, že opět jako hatchback a kombi.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG GT (2014)

Mercedes-Benz kromě sportovního kupé s jednoduchým názvem GT v roce 2015 představí třídu C v karosářské verzi kupé, dočkají se i příznivci stylového modelu CLA - namísto sedanu bude nově ke koupi také s karosérií kombi - Shooting Brake. V průběhu roku se pod názvem GLE ukáže i konkurent pro BMW X6, který se mu svým vnějším vzhledem podobá velmi výrazně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám