Hlavní obsah

EuroNCAP rozbil další tucet aut, Dacia Logan MCV má jen tři hvězdy

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské konsorcium přináší výsledky nových nárazových testů, ve kterých odborníci zkoumali dvanáct nových modelů. V testu nechyběly ani dva rivalové v kategorii manažerských sedanů - passat a mondeo. Nejhůře dopadl Logan MCV od Dacie.

Nové nárazové testy od EuroNCAPVideo: EuroNCAP

 
Článek

Z celkem dvanácti testovaných vozidel jich hned sedm dosáhlo na maximální, marketingově cenné pětihvězdičkové hodnocení. Čtyři vozy měly o hvězdičku méně a jediný automobil získal pouhé tři hvězdy, byla do Dacia Logan MCV.

V případě Loganu MCV nastal velký problém při čelním nárazu. Jak napsali komisaři, vozidlo „utrpělo rozsáhlé deformace” a nejhůře tak byla hodnocena ochrana hrudníku. Navíc se o 144 mm posunula spojka, problémy způsoboval také sloupek řízení a další části palubní desky. Při bočním nárazu se navíc nedostatečně nafoukly airbagy. Sedadlo vpředu se navíc posunulo, takže nešel odepnout bezpečnostní pás a technici jej museli rozřezat!

Naopak, velmi dobře byla hodnocena ochrana 1,5ročních dětí, zde dokonce kombi od Dacie získalo nejlepší hodnocení. U figurín tříletých dětí senzory zaznamenaly vyšší tlak v oblasti krční páteře, což znamenalo celkových 75 procent za ochranu dětí.

Podprůměrné hodnocení ochrany sražených chodců a vybaveností bezpečnostních systémů (byť pro mnohé řidiče nepotřebné) pak znamenalo nelichotivé celkové hodnocení v podobě pouhých tří hvězd.

Výsledky crash testů Euro NCAP (prosinec 2014)
automobilcelk. hod.dospělídětichodcibezp. systémy
Porsche Macan*****88 %87 %60 %66 %
Land RoverDiscovery Sport*****93 %83 %69 %82 %
Smart ForTwo****82 %80 %56 %56 %
Dacia Logan MCV***57 %75 %55 %38 %
Smart ForFour****78 %77 %65 %56 %
Lexus NX*****82 %82 %69 %71 %
VW Passat*****85 %87 %66 %76 %
Subaru Outback*****85 %87 %70 %73 %
Kia Sorento*****90 %83 %67 %71 %
Ford Mondeo*****86 %82 %66 %66 %
Mini Cooper****79 %73 %66 %56 %
Opel Corsa****79 %77 %71 %56 %

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezávislé konsorcium evropských ministerstev dopravy, automobilových klubů, pojišťoven a organizací na ochranu spotřebitelů, které provádí bezpečnostní testy nových typů automobilů a hodnotí jejich bezpečnost. Podrobné informace o testovaných automobilech, metodice nárazových testů i hodnocení všech testovaných automobilů najdete na oficiálních stránkách Euro NCAP. Jako vždy doporučujeme přečíst si podrobný komentář, který zde uvedli organizátoři testu a nespoléhat se pouze na udělené hvězdičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám