Hlavní obsah

Toyota v Evropě od roku 1971 vyrobila devět miliónů vozidel

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská značka Toyota má na starém kontinentu šest montážních závodů a tři motorárny. Jeden ze závodů sídlí v Česku, jde o kolínské TPCA, kde japonská automobilka vyrábí společně s koncernem PSA.

Foto: Toyota

Toyota v Evropě vyrábí od roku 1971

Článek

Toyota působí v Evropě již 43 let a právě v těchto dnech slaví vyrobení auta s pořadovým číslem 9 000 000. V průměru je to nikterak oslnivých 209 302 vozidel ročně, i tak ale dvě auta ze tří prodaných v Evropě pocházejí z některého ze zdejších výrobních závodů.

Kromě České republiky (od 2005) najdete továrny Toyoty ve Velké Británii, Turecku, Francii, Polsku, Rusku a v Portugalsku. Právě tato továrna na jihu Evropy byla v roce 1971 první - vyráběla se zde evropská verze corolly. Dosavadní investice v Evropě přesáhly objem 8 miliard eur.

„U Toyoty máme dlouhou tradici vyrábět vozy tam, kde je pak prodáváme. V poslední době jsme rovněž navýšili vývoz mimo území Evropy. Zasazujeme se evropskou výrobu i nadále zachovat, a to například zavedením hybridních technologií,” uvedl v tiskové zprávě prezident Toyota Motor Europe Didier Leroy.

Foto: Archiv, Právo

Automobilka TPCA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám