Hlavní obsah

Mazda ukázala speciální edici roadsteru MX-5 a šasi nové generace

Novinky, maž

Japonská automobilka na autosalonu v New Yorku, který své brány otevře v pátek, ukáže speciální edici k 25letému výročí nejprodávanějšího roadsteru světa (koncem letošního března 940 000 prodaných vozidel). Kromě toho bude ve „Velkém jablku” k vidění také šasi budoucí generace Mazdy MX-5.

Foto: Mazda

Mazda MX-5 (25th Anniversary)

Článek

Speciální edice k 25. narozeninám moc zajímavostí nepřináší. Proti standardní verzi jsou jiné tlumiče od firmy Bilstein, karoserie je nalakovaná speciálním odstínem červené metalízy. Zrcátka, přední sloupky a pevná střecha (hardtop) jsou lakovány v kontrastní černé.

Uvnitř jsou sedačky čalouněné bílou kůží a nechybí ani plaketa s pořadovým číslem. Kolik kusů z limitované edice se vyrobí, Mazda zatím nespecifikovala.

Foto: Mazda

Mazda MX-5 (25th Anniversary)

Nová MX-5 má zhubnout metrák

Zajímavější je šasi budoucí generace MX-5. Nový model, u něhož zatím není jisté, kdy se představí (patrně už příští rok), je věrný tradiční konstrukci, se kterou Mazda přišla v roce 1989. Základem je pohon zadních kol a vpředu umístěný čtyřválcový benzínový motor. Ten má být umístěn blíže středu vozidla pro co nejlepší rozložení hmotnosti.

Foto: Mazda

Mazda MX-5 (25th Anniversary)

Mazda tvrdí, že nová generace zhubne metrák, což by mohlo hmotnost auta snížit k hranici jedné tuny, což by byla fantastická hodnota. Rozložení hmotnosti mezi nápravy má být 50:50, což zaručí nízký moment setrvačnosti.

Mazda na novém roadsteru stále pracuje, nyní inženýři pracují na optimálním umístění sedadel. Více ale Mazda k novému modelu nesdělila.

Foto: Mazda

Šasi příští generace Mazdy MX-5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám