Hlavní obsah

Aston Martin bude spolupracovat s německým Daimlerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský výrobce luxusních sportovních vozů Aston Martin se dohodl s německou automobilkou Daimler na spolupráci na vývoji motorů a dalších technologií. Vlastník značky Mercedes získá v Aston Martinu až pět procent akcií, uvedly ve čtvrtek obě společnosti.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB9 (2012)

Článek

Investice Daimleru pomůže 100 let staré britské značce lépe konkurovat domácímu rivalovi Bentley ze skupiny Volkswagen a britskému podniku Jaguar Land Rover, jehož v roce 2008 koupila indická Tata Motors. Finanční podmínky dohody firmy nesdělily.

"Navrhovaná dohoda poskytne Aston Martinu významný přístup ke zdrojům Mercedes-AMG a Mercedes-Benz Cars. To nám umožní další vývoj zakázkových motorů V8 a budeme moci využívat i některé složky elektrické a elektronické architektury," uvedl ředitel vývoje produktů v britské firmě Ian Minards. Definitivní dohodu by obě strany měly podepsat ve druhé polovině roku.

Aston Martin vyrábí sportovní auta modelů DB9, Vantage nebo Vanqish. Za prvních devět měsíců loňského roku prodal podle údajů agentury Reuters 2340 vozů, o 19 procent méně než ve stejném období roku 2011.

Většinu v Aston Martinu vlastní kuvajtská společnost Investment Dar. Loni získala 37,5 procenta automobilky italská investiční skupina Investindustrial za 241 miliónů dolarů (4,7 miliardy Kč). Aston Martin tehdy uvedl, že nové peníze mu umožní investovat do produktů a vývoje technologie do roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám