Hlavní obsah

Hyundai ukázal studii luxusního čtyřdveřového kupé

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejský Hyundai se nechce profilovat jenom jako výrobce levných automobilů. Byť zatím nemá potřebnou image, zkouší štěstí i v luxusních segmentech. Nová studie HCD-14 Genesis je namířena proti Mercedesu CLS nebo BMW řady 6 Gran Coupe.

Foto: Hyundai

Hyundai HCD-14 Genesis (koncept, 2013)

Článek

Nová studie luxusního auta s pohonem zadních kol je zajímavá hned v několika ohledech. Tak například zadní dveře jsou zavěšeny vzadu na jediném závěsu z kartáčovaného hliníku. Přístrojovou desku uvnitř vozu spojuje se zadními sedadly středová konzola, svým tvarem připomínající vlnu.

Patrně nejzajímavější je vybírání funkcí pomocí oční gestikulace. Nejprve pohledem očí zvolíte určitou funkci (například zapnutí navigace, klimatizace, přepnutí rádia apod.) a pak buď stisknutím tlačítka, nebo gestikulací systém příslušnou funkci aktivuje. Více k tomu Hyundai neuvedl.

Otázkou samozřejmě je, zda to bude fungovat i v praxi. Například hlasové ovládání, nyní již běžně dostupné i v nižší střední třídě, ne vždy funguje rychleji než stisknutí příslušného tlačítka. Marketingově je ale oční ovládání bezpochyby zajímavé.

Foto: Hyundai

Hyundai HCD-14 Genesis (koncept, 2013)

Koncept HCD-14 Genesis je poháněn osmiválcovým motorem přímo z koncernu Hyundai. Jde o pětilitrový motor, který je vybaven přímým vstřikováním a plynule proměnným časováním sacích a výfukových ventilů D-CVVT (Dual Continuously Variable Valve Timing). Motor je spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou. Výkon, spotřebu ani dynamiku však korejská automobilka neuvedla.

Zatím není jisté, zda se tento koncept promění v realitu v podobě sériové výroby. Vzhledem k velkému stádiu rozpracovanosti projektu se zdá, že luxusní „čtyřdveřové kupé“ s logem Hyundai dostane zelenou.

Foto: Hyundai

Hyundai HCD-14 Genesis (koncept, 2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám