Hlavní obsah

Kia cee’d GT dostane 204 koní a dvoukomorové turbodmychadlo

Novinky, maž

Kia zveřejnila několik technických podrobností o svých dvou ostrých modelech cee’d GT a pro_cee’d GT. Potvrzen je výkon 204 koní, který produkuje benzínová šestnáctistovka s dvoukomorovým turbodmychadlem. Verze GT přijdou na trh v létě příštího roku.

Foto: Kia

Těmito nákresy doplnila korejská automobilka informace o ostrém modelu pro_cee’d GT.

Článek

Kia chce zvýšit svou prestiž mezi motoristickými fanoušky. Pomoci by jí k tomu měly dva nové modely s označením GT. Jde o třídveřovou a pětidveřovou verzi modelu cee´d. Technika u obou automobilů bude stejná, o pohon se bude starat čtyřválec s přímým vstřikem označovaný 1.6 GDI (Gasoline Direct Injection).

Čtyřválec je vybaven výfukovým turbodmychadlem typu twin-scroll (se dvěma oddělenými kanály pro přívod výfukových plynů). Potvrzený výkon má hodnotu 150 kW (204 k) při 6000 otáčkách, na vozovku se přenese až 265 Nm točivého momentu. Motor je uložen vpředu napříč a dle očekávání pohání přední kola.

Výroba v Žilině

Verze GT budou vybavené šestistupňovou manuální převodovkou. Stovku sportovní verze zvládne za 7,9 s, nejvyšší rychlost zatím nebyla potvrzena. Kia řádně upraví zavěšení kol i nastavení podvozku, který vzadu spoléhá na víceprvkové zavěšení. Standardem jsou kotoučové brzdy (vpředu s vnitřním chlazením) s červenými třmeny. Kola jsou osmnáctipalcová, použité pneumatiky mají rozměr 225/40.

Kia proti výchozímu modelu cee´d slibuje i upravenou masku chladiče, předních a zadních světel, nárazníky mají být mohutnější. Uvnitř najdete sedadla Recaro a hliníkové pedály.

Zahájení výroby obou modelů GT ve výrobním závodě Kia v Žilině je plánováno na polovinu května 2013. Na českém trhu se objeví od poloviny roku. Ceny zatím Kia neprozradila.

Foto: Kia

Kia pro_cee´d (2012)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám