Hlavní obsah

BESIP: Autosedačky jsou pro děti povinné, ne každý je využívá

Novinky, maž

Je to jednoduché pravidlo: pokud vezete v autě děti, musí být podle své výšky a hmotnosti umístěny v příslušné autosedačce, která sníží riziko úmrtí při nehodě až sedmkrát. Ne každý rodič ji ale používá, přestože je to v Česku povinné.

BESIP - Děti mezi sedadlyVideo: BESIP

 
Článek

Dětské autosedačky až sedmkrát sníží riziko úmrtí při nehodě. Narazí-li auto rychlostí 50 kilometrů v hodině a dítě není připoutané, jakoby spadlo z desetimetrové výšky, tedy zhruba ze třetího patra. Pro dítě může být smrtelný už náraz v rychlosti 15 kilometrů za hodinu. Proto odborníci doporučují vždy při cestě autem mít dítě v autosedačce.

Jaké jsou nejnebezpečnější situace při přepravě dítěte v osobním automobilu? Dítě v náručí, nepřipoutané dítě, autosedačka umístěná vedle řidiče a nevypnutý airbag, dítě stojící vzadu mezi sedadly.

Nejbezpečnějším místem pro autosedačku je místo vzadu uprostřed (musí zde být ovšem tříbodový pás). V ostatních případech je vhodné místo vzadu vpravo. Sedačka musí být pevně přichycena (nesmí s ní být možné pohnout). Také dítě nesmí být v sedačce upoutáno volně, pás však nikdy nesmí jít přes krk.

Základním kritériem pro výběr je váha dítěte. Proto jsou sedačky rozděleny do skupin od 0 do III, které odpovídají určité váhové kategorii (0-13 kg, 9-18 kg, 15-25 kg a 22-36 kg). Orientačně jsou také uvedeny věkové hranice. Autosedačky jsou v Česku povinné pro děti do 150 centimetrů výšky a 36 kilogramů váhy.

Další díl pořadu Besipky se bude vysílat v pátek v 17:25 na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám