Hlavní obsah

Mazda RX-7 potvrzena pro rok 2017, dostane Wankelův motor

Novinky, maž

Mazda ústy šéfa divize sportovních automobilů Nobuhira Yamamoty potvrdila, že lehké sportovní kupé RX-7 se ve čtvrté generaci představí v roce 2017. Podle Yamamoty bude pod kapotou unikátní rotační motor.

Foto: Mazda

Mazda RX-7 (třetí generace)

Článek

Nová RX-7 se představí přesně padesát let po uvedení modelu Cosmo Sport 110S – první Mazdy s Wankelovým motorem. Mazda RX-7 se vyráběla do roku 2002, nástupce v podobě čtvrté generace by se měl objevit v roce 2017.

Japonský výrobce potvrdil, že pod kapotou bude Wankelův motor. Ten nyní nenabízí žádný výrobce automobilů, měla jej Mazda RX-8, ta se ale již neprodává.

Jaký je princip Wankelova (rotačního) motoru? Motor je klasicky čtyřdobý (sání – komprese – expanze – výfuk), písty však pracují na jiném principu než u běžných spalovacích motorů. Písty mají tvar trojúhelníku a nepohybují se nahoru a dolů, nýbrž v krouživém pohybu.

Předností jsou  kompaktní rozměry, klidný běh, vysoké dosahované otáčky a tím i výkonové parametry. Nevýhodou je pak kromě složitější konstrukce také vyšší spotřeba oleje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám