Hlavní obsah

Sauto.cz bude nově u všech inzerátů zveřejňovat VIN kód

Novinky, maž

Největší inzertní portál s ojetými i novými automobily, Sauto.cz, přidává na své stránky novou podmínku. Nyní musí všechny inzeráty povinně obsahovat identifikační číslo vozidla – VIN kód.

Foto: Novinky

Sauto.cz

Článek

VIN kód (Vehicle identification number) by šel přirovnat k rodnému číslu. Jde o jedinečné 17místné číslo, které identifikuje daný automobil. V automobilovém průmyslu se VIN kód používá od roku 1954 (od roku 1983 je číslo standardizované v rámci ISO normy). Kromě čelního skla či motorového prostoru jej najdete i na několika dalších, skrytých místech.

Z VIN kódu se dozvíte nejenom rok a přesné místo výroby (i konkrétní výrobní závod), ale i historii vozidla. VIN kód nesmí být poškozený a musí se shodovat s doklady k vozidlu, což si lze jednoduše ověřit. Na inzertním serveru Sauto.cz je nyní povinné uveřejnění VIN kódu pro všechny nabízené automobily.

Na internetu se lze stále setkat s množstvím falešných inzerátů. Obecně je dobré nereagovat na inzeráty s podezřele nízkou cenou a nikdy neposílat zálohu předem. Podezřelé jsou i inzeráty psané „lámanou“ (strojově překládanou) češtinou a nabídky, kde fotografie zjevně neodpovídá danému automobilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám