Hlavní obsah

Mazda se ve čtvrtletí vrátila k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mazda Motor se ve druhém fiskálním čtvrtletí vrátila k zisku díky oživení prodeje v Asii. Čistý zisk za červenec až září činil 12,2 miliardy jenů (2,9 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 14,4 miliardy jenů ve stejném období loni. Automobilka však současně revidovala směrem dolů výhled tržeb na celý rok.

Článek

Za šest měsíců fiskálního roku firma vykázala zisk 5,7 miliardy jenů. Automobilka prodala 613 000 vozů, tedy zhruba stejně jako před rokem. Prodej táhne hlavně zájem o nový sportovně-užitkový model CX-5.

Prodej v Austrálii a jihovýchodní Asii se zvyšuje. Stejně jako další japonské automobilky však i Mazdu poškodil nedávný spor mezi Japonskem a Čínou, kvůli kterému její prodej v Číně klesl v září o 35 procent a za celé pololetí o 15 procent.

Prodej v Severní Americe za duben až září stagnoval, v Japonsku se však zvýšil o 16 procent díky zájmu o modely s naftovým motorem. V jihovýchodní Asii prodej stoupl o 54 procent. Růst prodeje v Rusku pak vyrovnal pokles v Evropě o šest procent.

Mazda je pátým největším výrobcem aut v Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám