Hlavní obsah

Češi už tolik nechtějí na autech šedou, vytlačila ji bílá barva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílá auta letos vytlačila šedé vozy z prvního místa žebříčku nejoblíbenějších barev na trhu nových osobních automobilů. Podíl prodávaných bílých vozů do září stoupl o více než čtyři procentní body na 21 procent a jejich odbyt se zvýšil o 6200 aut na 27 438 vozidel. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Prodej aut v šedé barvě za devět měsíců meziročně klesl o zhruba 700 na 24 483 vozů a jejich podíl se snížil o jeden procentní bod na 18,7 procenta. Na třetí příčce skončily červené vozy s poklesem rovněž o jeden procentní bod na 14,6 procenta. Následuje černá a modrá barva.

Bílá je nejoblíbenější barvou kupců u značek Volkswagen, Renault, Hyundai nebo Citroen. V prémiovém segmentu si bílé vozy oblíbili zákazníci BMW, naopak u Audi a Mercedesu dávají přednost černé. Vedoucí značka na trhu, Škoda, prodávala nejvíce aut v šedé barvě. Šedou škodovku si do září koupilo 11 909 zákazníků, což je o 5000 více než se rozhodlo pro černé nebo bílé provedení.

Pro supersporty Ferrari je charakteristická červená barva, ve které k tuzemským zákazníkům odjelo 25 z 38 letos prodaných vozů. Rolls-Royce prodal letos v Česku dva modré vozy a jeden červený. U Lamborghini byly dva ze tří vozů žluté a jeden oranžový.

Anketa

Líbí se vám bílá barva karoserie na luxusních či supersportovních automobilech?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3078 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám