Hlavní obsah

V Česku přibyla rychlonabíjecí stanice pro elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetické firmy v Česku, které zhruba dva roky budují síť dobíjecích stanic pro elektromobily, se začínají více soustředit na zvýšení rychlosti dobíjení. Pražská energetika (PRE) přes rok takové zařízení provozuje v Praze Vršovicích, svou první rychlonabíjecí stanici nyní otevřel ČEZ. Elektromobil nabije tato stanice zhruba šestkrát rychleji než běžná technologie.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Peugeot iOn

Článek

Běžné dobíjecí stanice elektromobil dobijí za dvě a více hodin. U rychlonabíjecí stanice řidiči baterii svého elektrovozu naplní za zhruba 20 minut. ČEZ nové zařízení zprovoznil před svou centrálou v Duhové ulici v Praze. Podle firmy tento typ stanice umožní využití elektromobilů na delší vzdálenosti. Cena za dobití bude stejná jako u pomalejší zásuvky. ČEZ ale od příštího roku zdraží neomezené nabíjení elektromobilů z nynějších 100 na 150 korun měsíčně.

Firmy zatím v Česku zprovoznily desítky stanic, zatímco v zemích západní Evropy jich jsou v provozu stovky. ČEZ dosud instaloval asi 30 stanic, v příštím roce jich plánuje provozovat 120. Elektromobilita v Česku je stále okrajovou záležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám