Hlavní obsah

Elektromobily budou mít jednotné rozhraní pro rychlonabíjení

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobíjení elektromobilů bude jednodušší. Šest světových automobilových koncernů se dohodlo na standardizované technologii pro rychlonabíjení stejnosměrným proudem. Díky tomu bude k doplnění energie u elektrického auta stačit jednotné rozhraní.

Foto: Society of Automotive Engineers

Standardizovaný konektor pro dobíjení elektromobilů.

Článek

Koncerny Volkswagen, Chrysler, GM, Ford, Daimler a BMW se dohodly na jednotném rozhraní dobíjení stejnosměrným proudem. Jediné rozhraní tak bude mít na starost všechny typy dobíjení elektromobilů, tj. jednofázové dobíjení střídavým proudem, rychlé dobíjení třífázovým střídavým proudem, stejnosměrné dobíjení v domácnostech nebo rychlé stejnosměrné dobíjení na dobíjecích stanicích. Pro majitele elektromobilů, kterých jsou v Česku zatím desítky, to zjednoduší dobíjení ve veřejných stanicích či mimo svou domovskou základnu.

První vozidla s jednotným rozhraním se začnou prodávat v roce 2013, první dobíjecí stanice se začnou budovat ještě letos. Dobíjecí „zásuvka“ je zpětně kompatibilní s americkým i evropským konektorem. Od roku 2017 bude v Evropě jednotné dobíjecí rozhraní pro všechny nové typy vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám