Hlavní obsah

Nejmenší Opel nese jméno zakladatele, ukáže se v Paříži

Novinky, maž

Opel potvrdil název svého nového modelu. Nebude to Junior, jak některá média spekulovala, nýbrž Adam. Jméno odkazuje na zakladatele německé automobilky Adama Opela. Ten se narodil před 175 lety.

Foto: Opel

Opel zveřejnil zakamuflovaný model, sériová verze se poprvé ukáže na pařížském autosalonu v září.

Článek

Nový Opel Adam měří na délku 3,7 metru, je tedy zhruba o 15 centimetrů delší než VW Up. Základem tohoto modelu je Corsa. Opel hovoří o tříválcových a čtyřválcových motorech s objemem 1,0 a 1,4 litru. Bližší technické informace si automobilka, která oficiálně zveřejnila snímek maskovaného prototypu, nechává prozatím pro sebe.

Na trh se novinka dostane zkraje roku 2013. Ve světové premiéře se Opel Adam ukáže v září na pařížském autosalonu.

Anketa

Líbí se vám název nového Opelu?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 872 čtenářů.

Adam Opel

Adam Opel, vyučený zámečník, založil firmu na šicí stroje v roce 1862 v hessenském Rüsselsheimu, kde se narodil. V roce 1886 rozšířil výrobu o kola. A když v září 1895 zemřel, patřila jeho firma k největším evropským výrobcům šicích strojů a ročně vyráběla kolem dvou tisíc jízdních kol.

Jeho synové, bratři Opelové vsadili na tehdejší novinku - automobil.  První vůz vlastní konstrukce představila firma Opel na podzim roku 1902. V roce 1924 byl v rüsselsheimské továrně zaveden pásový způsob výroby.

(ČTK)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám