Hlavní obsah

Fiat sází na USA, jinak nejspíš uzavře dvě italské továrny

Italský výrobce automobilů Fiat bude kvůli přetrvávající slabé poptávce v Evropě možná nucen uzavřít dvě z pěti domácích továren, pokud se nenaplní plány na export do Spojených států. Uvedl to generální ředitel společnosti Sergio Marchionne v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera.

Článek

"Poptávka po osobních automobilech v Evropě zůstane celkem dlouhou dobu nízká. Minimálně do roku 2014," předpověděl Marchionne.

Fiat loni získal většinový podíl v americkém partnerovi Chrysler. Marchionne upozornil, že továrny Chrysleru v USA již pracují na plný výkon, ale přesto nestačí plně uspokojit tamní poptávku. Italské továrny Fiatu tak podle něj mají prostor pro export do USA. Pokud by poptávka v USA a v Evropě klesla, Fiat by zvažoval uzavření dvou italských továren.

Automobilka Fiat v loňském roce více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,3 miliardy eur (32,5 miliardy Kč). Chrysler se loni poprvé od roku 1997 dostal do černých čísel. Vydělal 183 miliónů dolarů (3,4 miliardy Kč) po ztrátě 652 miliónů dolarů v roce 2010.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Šéf italské automobilky Fiat a jejího amerického partnera Chrysler Sergio Marchionne

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám